Re: já OSVč mohu zaměstnat manže jako za
Naložit práci mu mohu,aby dělal zadarmo - to by se asi státu nelíbilo.
Kdybych se rozhodla pro tu spolupracující osobu, co by to všchno obnášelo, - mzdu bych mu stejně vyplácela já? dá se v kostce o tom něco napsat? děkuji
Re: spolupracující osoba, jak na to?
Pokud bude spolupracující osoba, má stejné povinnosti jako OSVČ. Platí zálohy na ZP, SP a pak si musí také vypnit DP. To znamená, že se musí přihlásit na ZP, OSSZ a FÚ jako spolupracující osoba. Žádnou výplatu mu dávat nebudete. Na konce roku na něj převedete určité procento příjmů a výdajů.
Re: paní Katko2
tak promiňte, já to tak nemyslel, jen jsme přemýšlel,jak to zařídit,aby mohl, nemůže,je to jasný, ale to pak nevidím jiné východisko, než aby byl spolupracující osobou, Vy máte živnost i na tu kovovýrobu?Pak by nebyl problém, spolupracující osoba se bude vlastní prací podílet na výkonu živnosti, alespoň já v tom problém nevidím...
Muž v domácnosti si platí sám ZP 1080 měsíčně, SP neplatí (nepočítá se mu doba na důchod - pro ty, co na to ještě věří), vy si na něj v DP uplatníte slevu 24840.
Spolupracující osoba je pro FÚ, ZP a SP rovna OSVČ, tedy musí platit aspoň minimální pojistné (cca 3500 měsíčně). Zkuste si váš roční příjem dosadit do dvou variant DP a přehledů a uvidíte.
Vy máte ŽL na kovovýrobu a neumíte to? Tak předstírejte, že umíte.
jestliže nemůže z nějakého důvodu získat živ. oprávnění, tak by zde mohly být i důvody, proč nemůže dělat odpovědného zástupce- viz § 11/2 ŽZ-ten musí rovněž splňovat všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti, věk , způsobilost, bezúhonnost a zvláštní u řemeslné, pokud něco z toho nesplňuje, tak je problém s odpovědným zástupcem, Vy nemáte podle vyjádření tu odbornou zůlsobilost, takže nemůžete tu živnost provozovat, je to trochu komlikované, ale vidím to nějak černě.Jestliže mám pravdu, tak byste musela mít jiného odpovědného zástupce, provozovat s ním živnost a manžel zase zůstane jako spolupracujcí osoba, tam překážky nevadí.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
6. 3. 2012 13:06
dobrý den,
jsem OSVč mohu zaměstnat manžela jako zaměstnance?
děkuji