Re: Měsíční mzda + svátek
Dotaz mi není jasný - o jaké promítání se vám jedná?
Pokud má zaměstnanec stanovenou měsíční mzdu, tak jí dostane za odpracovaný měsíc bez ohledu na počet pracovních dnů v tom měsíci nebo i tehdy, pokud nepracoval v důsledku svátku.
Pokud ve svátek pracoval podle rozvrhu směn, dostane za práci ve svátek náhradní volno nebo příplatek 100 %.
Dostane zaměstnanec s měsíční mzdou náhradu (PM) za "neodpracovaný" svátek? Já bych řekla, že podle § 115 ano.
Pokud ne, podle jakého § ?
Nevím, jaký chcete další paragraf, vždyť jste si ho sama našla.
§ 115:
".....přísluší náhrada mzdy ... nebo ...část mzdy, která mu ušla...."
Za dovolenou samozřejmě dostane náhradu mzdy, tam žádná možnost volby není.
Při nemoci záleží na tom, jakou má zaměstnanec stanovenou pracovní dobu. Vychází-li svátek na jeho běžný pracovní den, dostane náhradu mzdy stejnou jako by to byl pracovní den.
"nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku"
Přeloženo do češtiny znamená, že mu dáte stejnou výplatu i když byl ve svátek doma.
Příklad. Duben - velikonoční pondělí.
První možnost:
Náhrada mzdy: 10000 : 21 x 20 = mzda 9524
Náhrada za svátek (průměr např. 60,-/hod.) 8 x 60 = 480
Hrubá mzda 9524 + 480 = 10004
Odpracováno 160 hodin.
Druhá možnost:
Mzda se nekrátí 10000, odpracováno 168 hodin, i když ve skutečnosti byl 8 hodin doma.
Dostal zaplacenou mzdu, která mu ušla v důsledku svátku.
Tak proč to nedáte otestovat mzdové nebo aspoň někomu, kdo umí číst. Já jsem vám napsala příklad a jasně jsem psala, že pokud se mzda krátí, bude mít odpracováno 160 hodin a 8 náhradu a v případě, že se mzda nekrátí, bude mít odpracováno 168 hodin. Logicky to u dnů bude stejné jako u hodin.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
6. 3. 2012 15:55
Podle jakého § se nemusí v měsíční mzdě promítat svátek?
Našla jsem jen opak - tedy §115, kde je, že - Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.
Děkuji