Faktura nebo smlouva o dilo?

• (neregistrovaný)

16. 1. 2012 16:10

Dobrý den,
    jsem student a přivydělávám si tvorbou webových stránek. Nemám OSVČ ani ŽL. Mohu přesto vystavovat zákazníkům faktury? Musím z toho pak odvádět daně i když z toho získané příjmy nepřesahují 5000Kč měsíčně nebo resp. je to nějakou částkou omezeno?
    Další dotaz se týká přefakturace. Od poskytovatele webhostingu chodí faktury na moje jméno jednak za hosting a za placení poplatku registrovaných domén. Problém je v tom, že pokud by si moji zákazníci chtěly tyto faktury dát do svých nákladů potřebují je mít vystavené na své jméno. Mohu je tedy přefakturovat tak, že je vystavím já na jména a udaje klientů nebo je to složitější?
    Co myslíte, že je v mé současné situaci nejlepší?
    Díky za odpovědi

Petr K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 1. 2012 16:50

autorka

Dobrý den,

Vaše činnost je neoprávněným podnikáním. Důsledků si musíte být vědom. Webové stránky můžete tvořit na základě např. dohody o provedení práce, živnostenského oprávnění nebo jako autorské dílo za základě autorského zákona. Poslední dvě varianty samozřejmě vyžadují registraci u finančního úřadu, ČSSZ a zdravotní pojišťovny jako OSVČ. V takovém případě budete vystavovat faktury a na základě dohody s klienty můžete případné poplatky přefakturovat.

Jen ještě upozorňuji, že žádná pětitisícová hranice pro nezdanění příjmů stanovena není. Musíte podat daňové přiznání i přehledy ČSSZ a ZP. Z důvodu studia budete OSVČ vedlejší bez povinnosti platby minimálních záloh.   

Dagmar Kučerová  ;)   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).