Dobrý den,
vzledem k tomu, že máte (kvůli příjmům z podnikání) povinnost podávat DP, nemůžete zaměstnavatele žádat o roční zúčtování. Naopak jej požádáte o potvrzení o zdanitelných příjmech, sraženém pojistném a zálohách na daň za rok 2011. Údaje z tohoto potvrzení uvedete do DP (příjmy ze závislé činnosti - § 6 ZDPř) a zálohy sražené zaměstnavatelem odečtete od daně spočítané z celoročních příjmů (závislá činnost i podnikání).
Potvrzení od zaměstnavatele je povinnou přílohou daňového přiznání.
Na rozdíl od daně sražené zaměstnavatelem, pojistné, které Vám srážel, se nijak neprojeví v Přehledech podávaných na SSZ a ZP.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město chtělo vyšší daň z nemovitostí pro brownfieldy, zdanilo však i školku
Nepodceňte návodné dokumenty a pomůcky k JMHZ
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
16. 1. 2012 17:14
Dobrý den,
Dnes jsem dostal v práci formulář o prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků. V té firmě pracuji na smlouvu jako zaměstnanec od 1.července 2011. Předtím jsem pracoval na IČO, tedy podnikal. V pokynech se píše, že "Všichni zaměstnanci vyplní zda budou nebo nebudou žádat o roční vyúčtování daňových záloh za rok 2011". A dále, že NEMOHOU žádat ti zaměstnanci, kteří měli TÉŽ příjmy z podnikání (OSVČ), pronájmu atd... To znamená, že nemám nárok nebo to platí pouze, kdybych měl podnikání vedlejší ještě při práci? Žádné slevy na dani nemám, nemám děti ani manželku, hypotéku, nedal jsem žádný dar atd. Příjmy od ledna do června z podnikání byly 150450KČ. Platil jsem pouze zálohy na zdrav.+soc.
K čemu mi tedz tento formulář poslouží? Mám právo na nějaké zvýhodnění?
Tento formulář jsem viděl poprvé v životě, takže moc nevím. Jsem myslel, že mě čeká jen přiznání...
Moc děkuji za odpověď
Petr