Re: Podpis daňového prohlášení
není to možné
zákon o daních z příjmů
§ 38k Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků , slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění
odst.6) Poplatník může podepsat prohlášení podle odstavce 4 na stejné období kalendářního roku pouze u jednoho plátce.
odst.) Plátce daně srazí zálohu podle § 38h odst. 4 a přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu daňovému zvýhodnění, podepíše-li poplatník do 30 dnů po vstupu do zaměstnání a každoročně nejpozději do 15. února na příslušné zdaňovací období prohlášení o tom,že současně na stejné období kalendářního roku nepodepsal u jiného plátce prohlášení k dani,
No toto jsem si taky našla.Ale proč teda na tiskopise prohlášení poplatníka se zaškrtává buď slevu uplatňuji či nikoliv?Proto jsem myslela,že nebude uplatňovat slevu a já budu srážet zálohovou daň nikoliv srážkovou.Nevíte o nějakém metodickém pokynu nebo příkladech?
Jinak díky
Sleva na dani je možnost nikoli povinnost. Tzn. můžu podepsat a neuplatňovat. Ale nemůžu podepsat, pokud už mám podepsáno jinde! Podle mého je to v zákoně napsáno docela jasně. Na co metodický pokyn?
>>>>Mohu mít u dvou různých zaměstnavatelů podepsané
>>>>daňové prohlášení s tím,že u jednoho budu uplatňovat
>>>>slevu
>>>>na dani a druhého nikoliv(viz.prohlášení poplatníka
>>>>daně z příjmů-část I.odstavec 1.)
>>>>Jde mi o to,aby u druhého zaměstnavatele mi nebyla
>>>>srážena srážková daň,která nevstupuje do ročního
>>>>zúčtování a tudíž by mi nemohla být vrácena jako to
>>>>je
>>>>v
>>>>případě zálohové daně.
>>>
>>>není to možné
>>>
>>No toto jsem si taky našla.Ale proč teda na tiskopise
>>prohlášení poplatníka se zaškrtává buď slevu
>>uplatňuji
>>či nikoliv?Proto jsem myslela,že nebude uplatňovat
>>slevu a já budu srážet zálohovou daň nikoliv
>>srážkovou.Nevíte o nějakém metodickém pokynu nebo
>>příkladech?
>>Jinak díky
>Sleva na dani je možnost nikoli povinnost. Tzn. můžu
>podepsat a neuplatňovat. Ale nemůžu podepsat, pokud už
>mám podepsáno jinde! Podle mého je to v zákoně napsáno
>docela jasně. Na co metodický pokyn?
No takže u jednoho podpis a sleva a u druhého nemůžu podepsat,tak tam do 5000,-Kč srážkovou a nad 5000,-Kč zálohovou nebo stále srážkovou když nemohu podepsat bez slevy?.Pak teda,když mám malé příjmy u obou zaměstnavatelů,tak mi v celoroku díky srážkové dani nebudou daně vlastně vráceny.
Hledala jsem nějaký příklad,který by mi to objasnil,ale našla jsem jen obecné.
No u jednoho mám 8000 a druhého 3000 a navíc mám ještě invaliditu 1.st.,takže podepsané mám u těch 8000,takže daň nula,a u těch 3000 je ta srážková,takže v podstatě přicházím těch 450,-Kč měsíčně,které se mi v celoroku právě nevrátí i když by mi to samo jinak dalo,kdyby to byla zálohová daň.Jak to vyřešit?
Díky
Jednoduše. Podepsat u toho, kde máte 3000, pak budete mít tam nulovou daň. U toho prvního bude sice sražená záloha, ale tu dostanete po podání DP zpět. Nebo se domluvte s druhým zaměstnavatelem, aby vám výplatu vyplácel za 2 měsíce dohromady, pak tam bude taky sražena zálohová daň.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
7. 3. 2012 16:50
Mohu mít u dvou různých zaměstnavatelů podepsané daňové prohlášení s tím,že u jednoho budu uplatňovat slevu na dani a druhého nikoliv(viz.prohlášení poplatníka daně z příjmů-část I.odstavec 1.)
Jde mi o to,aby u druhého zaměstnavatele mi nebyla srážena srážková daň,která nevstupuje do ročního zúčtování a tudíž by mi nemohla být vrácena jako to je v případě zálohové daně.