Dobrý den,
a) základní sleva na dani § 35ba odst. 1 písm. a ) ZDPř - máte nárok na celou částku, nijak se nekrátí,
b) sleva na studenta - § 35ba odst. 1 písm. f) ZDPř - máte nárok na uplatnění jedné dvanáctiny z 4 020 Kč za každý měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku splněny, tedy ve Vašem případě za leden až září včetně.
Pokud Vám ovšem dělá zaměstnavatel roční zúčtování, je on zodpovědný za správné uplatění zákona o daních z příjmů. Vy mu samozřejmě musíte doložit potvrzení o studiu a vyplnit a podepsat Prohlášení k dani, kde o roční zúčtování záloh žádáte.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město chtělo vyšší daň z nemovitostí pro brownfieldy, zdanilo však i školku
Nepodceňte návodné dokumenty a pomůcky k JMHZ
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
16. 1. 2012 21:35
Dobrý den,
mám otázku ohledně ročního zúčtování daně. Od začátku roku 2011 až do 25. září 2011 jsem byla studentka. 3.10. 2011 jsem nastoupila do práce. Mám nárok na slevu na poplatníka za celý rok? Jak je to se slevou na studenta? Mám nárok na 9 měsíců této slevy? (v době studia jsem nepracovala) Děkuji za odpověď