Výpočet odstupného

• (neregistrovaný)

12. 3. 2012 14:57

Dobrý den,
    15.2.2012 se vrátila pracovnice po rodič. dovolené, hned po nástupu jí dal jednatel výpověď pro nadbytečnost, pracovní poměr tedy skončí k 30.4.2012. Od začátku jí práci "zpříjemňoval" tak, že hodlá jít marodit. Můžete mi říct, zda jí budu počítat odstupné z výdělku, který měla před mateřskou, před ní ještě marodila, měla riz. těhotenství, anebo pokud teď stihne odpracovat za 1. čtvrtletí 21 dnů tak již z výdělku, který měla za toto období. Jednatel mi řekl, že peníze které měla jí nedá, takže přiznanou hr. mzdu, kterou má ve smlouvě jí nemíní dát, na což si myslím nemá nárok. Nechci pracovnici poškodit, pracovala zde 14 let, ale jednání pana jednatele je asi takové, že on jí dá odstupné jen do té výše jak on uzná za vhodné.
    Děkuji za názory a rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2012 15:17

Blanka0001 (neregistrovaný)

Re: Výpočet odstupného
      No jestli u Vás pracovala tak dlouho, tak myslím, že má nárok na 3 násobek průměrného výdělku. A nemusí teď odpracovat ani den, počítá se to pak z pravděpodobného výdělku.Toto jen pokud se ruší místo z důvodu organizačních. Určitě si to nemůže udělat jak chce. Teda pokud ji nenechá nastoupit a pak neudělá vše proto, aby s ní mohl skončit pracovní poměr okamžitým zrušením. Toť můj názor.

• 13. 3. 2012 8:33

foha (neregistrovaný)

Takže stalo se tak jak jsem předeslala dnes mi došel jednatel oznámit, že pracovnice nastoupila nemocenskou a už se nevrátí, teď vůbec nevím jak jí mám vypočítat náhradu za nemoc, v únoru odpracovala 11 dnů a v březnu 8 dnů, předtím žádné příjmy neměla až do 11/2008. Řekl mi, že všechno i odstupné jí mám počítat ze 14000, což je její základní mzda, kterou má ve smlouvě. Řekl že to je teď jako její pravděpodobný výdělek. Je to tak správně? Můžete mi prosím napsat z čeho mám počítat náhradu za nemoc a jaký výdělek mám uvádět následně pro ÚP atd.
      Děkuji moc za všechny názory.

• 13. 3. 2012 8:44

Líba (neregistrovaný)

Jestli za těch 19 dnů, které odpracovala, skutečně nedostane víc jak základní mzdu, nevím, jak byly stanoveny pohyblivé složky, tak lze toto považovat za pravděpodobný výdělek.

• 13. 3. 2012 9:11

foha (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, skutečně víc nedostane, prémie dostávala před nástupem na mateřskou, ve smlouvě má že prémie po zapracování ve výši 0-50% zákl. platu, ty ale teď už nedostane. Vím, že jako pravděpodobný výdělek to můžu brát, ale tak jí vlastně poškodím, protože dostane míň na nemocenskou, odstupném a nakonec i na ÚP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).