Dobrý den,
v zásadě máte dvě možnosti, buď se s bývalým manželem dohodnete, nebo se vydáte cestou soudního sporu a složitého dokazování, dokdy s dcerou sdílel společnou domácnost. Každopádně můžete od ledna 2012 podepsat prohlášení k dani v tom smyslu, že máte nárok na daňové zvýhodnění na dítě.
Rovněž tak můžete oznámit zaměstnavateli bývalého manžela a jeho příslušnému správci daně, že od určitého data s Vámi a dcerou manžel nesdílí domácnost - toto je již nad rámec možností a povinností daných daňovým právem, ale pro zpřehlednění situace z hlediska zaměstnavatelů a správce daně, to může mít význam.
Vzhledem k tomu, že nárok na daňového zvýhodnění prokazuje poplatník mj. takto: "jsou-li oba manželé zaměstnáni, potvrzením od zaměstnavatele manželky/manžela, že nárok na daňové zvýhodnění současně neuplatňuje druhý z manželů", neměl by Váš bývalý manžel toto potvrzení pro letošní rok již získat - jestliže nárok budete uplatňovat Vy. Viz § 38l zákona o daních z příjmů.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další spor Schillerové s Babišem, tentokrát jde o limity u zdravotních benefitů
Ženám rostou důchody v posledních letech rychleji než mužům
Město chtělo vyšší daň z nemovitostí pro brownfieldy, zdanilo však i školku
Nepodceňte návodné dokumenty a pomůcky k JMHZ
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
17. 1. 2012 10:57
Dobrý den, píšete že otec nárok na slevu dítěte nemá jelikož nežije sním ve společné domácnosti, ale stále si slevu na dani uplatňuje. Jeho zaměstnavatel mi řekl, že změnu může nahlásit jen on, já stím nemohu nic udělat dokud nemám rozsudek o svěření do péče dítěte. Jak mám nyní postupovat? Zpětně mi to finanční úřad odmítá vrátit, všichni požadují rozsudek. Ale šlo byto aspoň za tento měsíc tj leden 2012 co proto mám udělat? Děkuji Markéta