Re: Prosím p. Líbu,p. xj a mzdové !!!
Jenom dodám, že ve velkých firmách na to bývají interní směrnice, aby si to nedělala každá mzdová jinak. V malé firmě většinou řeší mzdová sama a je na ní, jak si dokáže svůj výpočet obhájit před zaměstnancem, před nadřízeným, před ÚP. Zvlášť, když má každý ze zúčastněných vlastní představu.
Re: Prosím p. Líbu,p. xj a mzdové !!!
Děkuji moc za odpověď,jste moc hodná,
nejsme velká firma , máme cca 25 zaměstnanců a asi 12 na DOP, celkem 37. Mzdy dělám teprve 5 měsíců, paní odešla do důchodu a dělala to po svém, snažím se to pochopit a přemýšlím, že postup uvedu do vnitřního předpisu.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
13. 3. 2012 13:11
Dobrý den,
sedíme s kolegyní a konzultujeme jakým hodinovým průměrem vypočítat náhradu mzdy nebo zaplatit dovolenou , když pracovník nepracoval v předchozím čtvrtletí. Já jsem pročetla snad všechny diskuze na toto téma a došla jsem k tomuto závěru: pokud zaměstnanec nepracoval v posledním čtvrtletí stanovuje se mu pravděpodobný průměr. hod. výdělek. Pokud je odměňován měsíční mzdou ( přihlíží se i na prémie , přesčay apod.) vezme se měsíční mzda x 3 (měsíce ) a vydělí se počtem pracovních hodin v daném čtvrtletí nebo měsíční mzda se vydělí koefic. 173,92. Pokud má hodinovou mzdu může se vzít i tato hodinová mzda jako PHV.
Pokud má už nějaké odpracovány dny v měsíci nebo i ve dvou měsících a potřebujeme zaplatit dovolenou atd. můžeme mu stanovit průměr. hod. výdělek i z těchto odpracovaných hodin ( kombinace mzdy hodinové a úkolové ) , protože mu tento PHV vychází líp a zaměstnance nepoškodíme. Nebo bereme v úvahu zaměstnance, který vykonává stejnou práci.
Jak jsem zjistila a pokud jsem to pochopila správně je na mzdové účetní jakým způsobem HPV stanoví je-li to ku prospěchu zaměstnance.
Prosím je to správně? Děkuji