Re: Obědy a DPH ´prosímm nemůžu to pocho
DPH se odvádí z platby od zaměstnance, Váš příklad s 5 kč je správně
Takto by jste měla účtovat dle Vaší směrnice
527/321 27,50
343/321 10
335/321 18,75
52(8) ned./321 3,75
Inetrním dokladem odvod DPH
Základ pokud SW neumí dostat do DPH jinak
395/395 18,75
335/343 3,75
Dobrý den, tak to Vám moc děkuji. Měla jsem to přesně¨, jak mi potvrzujete vy. Nechala jsem si radit od daňařky a ta mi oznámila, že tím vlastně okrádám o DPH, když není na výstupu celé z 45%, když si uplatním na vstupu celé. Svou logiku by to mělo, aleee
mockrát děkuji! :-) Bezvadný
Dobrý den, asi Vám v tom udělám zmatek, ale uplatňuji DPH pouze z toho, co dávám do daň. nákladů + z toho, co mi zaplatí zaměstnanci.
Tzn., že DPH (343/321) by mělo být 20% z 46,25 (27,5+18,75),tj. 9,25
Zbytek zaúčtovat jako nedaňový náklad (4,50)
Vyjde Vám to taky a nebudete "okrádat" stát o neoprávněně uplatněné DPH.
Proč neoprávněně ? Nárok na odpočet je plnný, pokud by zam. neplatili ani korunu, tak by se neodvádělo vůbec. Kde jste přišla na to, že DPH lze uplatnit jen z daňových nakladů?
Klasický přiklad jsou třeba propagační předměty. Nakoupím deštníky pro propagaci do 500kč. Pokud na nich nebude " logo", tak se jedná o ned. náklad, DPH si však uplatnit smím.
§ 72 odst. 4 zákona o DPH
V článku, který uvádíte níže, je "občerstvení" na straně zatele bráno jako náklady na reprezentaci, proto nemožnost odpočtu DPH u částky, která je nad 55% možnosti uplatnění u zatele a kterou zároveň neobdržím od zance.
Jenže ten článek je skutečně o občerstvení, nikoli zajištění stravování.
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d16841v19755-zamestnanecke-benefity-a-dph/
http://www.i-poradce.cz/SubPages/OtvorDokument/Clanok.aspx?idclanok=73405&zor=1
No jo, ja Vás nenutím jen zkusím, naposled. Proč uplatňujete odpočet, když považujete plnění za §72/4 ? Máte vůbec nárokna odpočet?
Co Vaše povinnost odvést z úplaty? §36/1
Co v případě nákupu z 14%, povinnost odvodu je totiž 20% ?
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d23651v32008-zavodni-stravovani-a-dph/
Na základě 72/4 neuplatňuji odpočet pouze z části, která je nad 55% od zatele a kterou nedostanu ani od zance. Obědy nakupujeme se 14% a samozřejmě z částky, kterou hradí zanci, odvádím 20%. Šlo mi pouze o ten "kousek", který mi neuhradí zanci do zbylých 45% z ceny oběda a který si už zatel nemůže dát do daňových nákladů.
Nevím, jestli teď už nemluvíme každá o něčem jiném.... O odvodu z ceny obvyklé u zanců a poprasku, který to zbůsobilo, vím. DPH odvádím dle zákona, jen si nárokuji méně než bych podle Vás měla zákonnou možnost. Raději to ukončíme a budeme dělat něco užitečnějšího :-)
Přeji Vám krásný sluníčkový víkend :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2012 20:01
Dobrý den, mám dotaz: četla jsem mnoho diskuzí na toto téma, ale nevím
Pokud máme obědy za 50Kč bez DPH + DPH20%
55% účtuji do dań nákladů - tedy přesně 27.50 527/321
45% 22,5 jako pohledávka zaměstn. 3351/321
Celé DPH uplatním 10 343/321
A teď co se zaměstnanci? Pokud vybíráme od zaměstnanců 22,5Kč. Když máme napsáno ve směrnici, že je to vč. DPH.
pohledávka za zaměstnancem 22,5 211/3351
bez DPH 18,75
Odvod DPH z přijaté platby 3,75 548/3436
Bývalá účetní mě ujišťovala, že je to dobře. Daňařka mi zase říkala, že by odváděla DPH z 22,5*1,2, tj. z 27Kč odvod DPH 4,5 548/3436
Nebo jednodušeji? POkud by zaměstnanci měli za oběd platit 5Kč.
Bez DPH 4,1
odvod DPH 0,9Kč Šlo by to takto? Nárokovala bych si DPH za nákupu obědů za 50Kč bez DPH, tj DPH 20% 10Kč. Ale odvod DPH z obědů by bylo 0,9Kč. Bylo by to špatně? Jde mi o to odvedené DPH?
Moc děkuji, plácám se v tom......