Zdanění příjmů ze zahraničí i z ČR

• (neregistrovaný)

17. 1. 2012 13:31

Dobrý den, v roce 2011 jsem pracovala v Rakousku déle jak 183 dní v roce a v ČR mám příjmy z pronájmu jako fyzická osoba.Poradíte mi jak vypočítat daň z příjmu. V roce 2010 jsem již také pracovala v Rakousku, ale méně než 183 dní v roce, měla jsem taktéž příjmy v ČR a daňové přiznání jsem podávala v ČR. V Rakousku jsem jako zaměstnanec. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2012 14:48

bez přezdívky

Dobrý den,

jde o složitější situaci, na jejím začátku je klíčové stanovit, zda budete považována za českého daňového rezidenta či nerezidenta. Je pravda, že při pobytu delším než půl roku v zahraničí můžete být považována za rakouského daňového rezidenta, ale není to nevyhnutelně nutné - máte-li nadále bydliště (ve smyslu § 2 zákona o daních z příjmů) či tzv. středisko svých životních zájmů v ČR.

Jako český daňový nerezident byste přiznávala v českém DP jen příjmy plynoucí z území ČR, tedy z pronájmu. Coby český daňový rezident byste přiznávala všechny příjmy, i plynoucí z Rakouska - na základě potvrzení od rakouského zaměstnavatele.

Ohledně (ne)výhodnosti daňového (ne)rezidentství doporučuji konzultaci s daňovým poradcem.

Viz rovněž odpověď na níže uvedený dotaz:
      "Jak sestavit daňové přiznání - příjmy z Rakouska"

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).