Stavebnictví - odpovědný zástupce

• (neregistrovaný)

21. 3. 2012 17:49

Dobrý den, při nástupu do zaměstnání ve stavební firmě jsem se stal garantem předmětu podnikání (provádění staveb, jejich změn a odstraňování). Při odchodu z firmy jsem byl ujištěn zaměstnavatelem (jednatelem), že tento dodrží zákonem stanovenou povinnost 15 dní, a oznámí ŽÚ změnu a doloží garanta nového (tento postup mi byl potvrzen i pracovníkem ŽÚ). K mému nemilému překvapení jsem právě zjistil, že společnost za posledních devět měsíců (doba, kdy již nejsem zaměstnancem společnosti) provedla několik ne zrovna kvalitních realizací a dochází k šetření a řešení odpovědnosti za tyto realizace... A odpovědnost dopadá na mne. Jak je to možné? Nejsem v žádném smluvním vztahu s uvedenou společností, nejsem jejím zaměstnancem ani nemám uzavřenou žádnou smlouvu o dílo nebo něco podobného, neměl jsem a nemám přehled o činnosti a zakázkách společnosti... Při mém pokusu o kontakt s bývalým zaměstnavatelem se snahou toto změnit jsem byl odpálkován a zjistil jsem, že je s ním nemožná komunikace... Nechci někomu dělat bílého koně a nést za něj odpovědnost, přičemž na ŽÚ mě informovali, že bez souhlasu společnosti, která mne má uvedeného jako odpovědného zástupce, se této odpovědnosti nezbavím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2012 8:47

Helas (neregistrovaný)

Re: stavebnictví - odpovědný zástupce
      A oznámil jste písemně podnikateli nebo živnostenskému úřadu, že ukončujete výkonu své funkce?
      Pokud ano, tak Vaše funkce garanta skončila (datem doručení nebo datem uvedeným v oznámení) a nikdo po Vás nemůže nic chtít.

• 22. 3. 2012 12:16

Helas (neregistrovaný)

Ukončení výkonu funkce odpovědného zástupce může oznámit i sám odpovědný zástupce.
      Oznamuje-li ukončení výkonu funkce sám odpovědný zástupce, musí současně prokázat, že o ukončení výkonu své funkce informoval předem písemně podnikatele.

Pokud jste tuto funkci vykonával na základě pracovní smlouvy a ta byla již dávno ukončena, tak myslím, že nemají právo něco po Vás chtít. A měli povinnost ŽU nahlásit do 15 dnů od ukoneční nového zástupce.

• 23. 3. 2012 20:16

Porwisz (neregistrovaný)

Ano, toto vše vím. Ale přesto všechno, když jsem přišel na ŽU, a vysvětlil jim situaci mne neinformovali o dalším vhodném postupu.Já trvám na tom, že chybu udělala společnost, která nenahlásila nového nástupce. Na ŽU mi řekli, že mám nejprve písemně odstoupit od vykonávané funkce a teprve potom jim mohu sdělit totéž, a oni mne "vyřadí". Argumentoval jsem tím, že jsem se společností rozvázal pracovní poměr, na základě kterého jsem svolil s vykonáváním zmíněné funkce, a tudíž jsem nemohl ani při dobré vůli tuto funkci dále vykonávat, protože jsem k tomu neměl žádné pravomoce a možnosti, které by určovala jakákoliv smlouva o spolupráci. Chci pouze, aby společnost uznala svou chybu (a chápu, že s tím mají problém vzhledem k postihu a nemilým následkům z této skutečnosti vyplývajících), a tu napravila a k datu mého odchodu ze společnosti si určila někoho jiného. Kam se mám obrátit v případě, že ŽU mi není ochoten pomoci? Děkuji s pozdravem Porwisz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).