Daň -par. 10 Ost.příjmy vs. § 9 ZDPř - dědictví

• (neregistrovaný)

18. 1. 2012 13:32

Dobrý den,
    velmi Vás prosím o radu v následujícím:
    Zdědila jsem s bratrancem, který žije v Kanadě (nerezident) nemovitost, v které byla pronajata hospoda.Dědické řízení  se táhlo 7 let, toho nájemci využili a po té,co pronájem ukončili,nájemné nedoplatili.Část pohledávky se promlčela.Zbývající částku jsme byli nuceni vymáhat soudně.Celá záležitost byla komplikovaná, proto jsem u soudu souhlasila s jednorázovým vyrovnáním(které bylo asi třetinové).Mám teď dilema, jak tento příjem zdanit.Na finančním úřadě radili podle par.9- já se ale spíše domnívám,jestli by to nemělo být podle par.10-příjem z úhrad pohledávky nabyté postoupením,...dědictvím.Pokud ano,lze za výdaj považovat dlužnou částku a za příjem částku uhrazenou?
    Moc děkuji za odpověď
    H.Žemličková

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2012 14:02

bez přezdívky

Dobrý den paní Žemličková,

domnívám, že půjde o příjmy z pronájmu, byť uhrazené jen v částečné výši. Dědicové se stávají nabyvateli zděděného majetku úmrtím zůstavitele (viz § 460 občanského zákoníku: "Dědictví se nabývá smrtí zůstavitele.")

Nic na tom nemění častý fakt, že o konkrétním vypořádání dědictví rozhoduje soud třeba i léta, jako se tomu stalo ve Vašem případě, a dědici jsou tedy omezeni v právech nakládat se svým majetkem. To znamená, že již od úmrtí zůstavitele jste byli tohoto (pronajatého) majetku, a příjmy které plynuly, resp. měly plynout, jsou příjmy z pronájmu dle § 9 zákona o daních z příjmů.

Dlužnou částku určitě nelze považovat za výdaj, je to neuhrazená pohledávka. Výdaje uplatníte buď skutečné, na které máte doklady, nebo paušální ve výši 30 % z přiznávaných příjmů.

Vzhledem k právně komplikovanému případu doporučuji při vyplňování daňového přiznání konzultaci s daňovým poradcem.

S přátelským pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).