Hlavní navigace

Vedlejší činnost - sociální a zdravotní

• (neregistrovaný)

26. 4. 2010 18:42

Jsem student (18 let) a založil bych si živnostenský list na vedlejší činnost (hlavní je studium). Prodával bych odkazy na webech, dělal bych stránky a prodával fotky do fotobanky, jedná se o to, aby se mi to alespoň částečně vyplatilo při malých příjmech...

Uvedu příklad: dejme tomu že bych měl měsíční příjem třeba 5 000 kč x 12 měsíců = 60 000 kč za rok příjmy, uplatním paušál třeba 50% a výsledný zisk je tedy 30 000 kč za rok ze kterého následující rok zaplatím daň z příjmu, která by po slevách mohla být teoreticky minimální nebo žádná...

je to opravdu tak? není nějaká minimální daň?

Sociální pojištění: pokud je zisk do urč. hranice (pro 2009 asi 56 000 kč) tak nemusím platit zálohy na sociální pojištění, otázka ale je jestli musím potom po podání přehledu to pojištění zaplatit ze zisku nebo

nebudu vůbec platit sociální pojištění?

Zdravotní pojištění: jelikož je za mě jako studenta plátcem i stát, budu platit zálohy, které nemají spodní hranici a po konci roku dám přehled a celkově se zapltí 6,75% ze zisku a to doplatím nebo mi pojišťovna vrátí přeplatek.

je to takto napsáno správně, budu tedy platit?

Celkem by mě mohlo takovéto MINI podnikání stát jenom cca několik stokorun za zdravotní pojištění a jinak nic?

Díky za odpovědi,
    Honza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 4. 2010 18:55

Rop

Paušál pro rok je 60 % ... tj. 60 % příjmů je možno uplatnit jako výdaj ....

a jinak:

a) ano ... žádná minimální daň není (tedy zatím ... co bude po volbách se neví)
      b) ano ... žádné sociální bys neplatil (tedy zatím ... co bude po volbách se neví)
      c) ano ... 6,75 % ze zisku ....

Zisk = příjmy - výdaje = 0,4 x příjmy :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).