Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2012 8:16
DD poprvé budu zpracovávat daně umělce, který je plátce DPH. Podle zákona bych postupovala takto:
DzP - jiné povolání (není ŽL), případný paušál je 40%. Jelikož se tím soustavně živí, jde o příjem dle §7. V tomto paragrafu jsem našla, že když by v jednom měsíci vůči jednomu odběrateli vystavil za svou činnost fakturu do 7 tis. Kč, pak by příjemce této faktury měl zdanit srážkovou daní a teprve rozdíl zaslat na účet "mého" umělce. V DPH jsem se dočetla, že příjem do 7 tis. podléhající srážkové dani není ekonomickou činností a tudíž nepodléhá DPH.
Můj klient bez rozdílu všechny faktury vystavuje s DPH (dosud).
Je správné, že by měl skutečně rozdělit fakturace s příjmy do 7 tis. a zde neuplatnit DPH a příjmy nad 7 tis. a zde DPH uplatnit? Samozřejmě za dodržení příslušných podmínek v zák. o DzP.
A dále mi vůbec není jasná sazba DPH u příjmů nad 7 tis. Kč. Prodává-li činnost na základě licenční smlouvy, tj. dle autorského zákona (a to jak hmotné právo na rozmnožování..., tak i osobní právo na např. poskytnutí obrázku), tak je vždy 20% sazba. Kdy vůbec připadá v úvahu snížená sazba dle přílohy č. 2 zák. o DPH? Myslím, že výtvarník je výkonný umělec. Ale co je činností výkonných umělců, kdy neposkytuje oprávnění k výkonu práva dílo užít? Mě ani nenapadá varianta? (u zpěváka chápu, že zaspívá v divadle a je zde snížená sazba, ale výtvarník?).
Mnohokrát děkuji za názory......