To prece nedava smysl. Tvrdite, ze kdyz je nekdo OSVC, tak si nemuze poridit neco jako soukroma osoba ? Take jsem nakupoval software v zahranici (EU) prostrednictvim elektronickeho downloadu, protoze v CR se zkratka koupit nedal. Znamena to, ze uz si nikdy nemohu koupit nic co ani nesouvisi s podnikanim, aniz bych se kvuli tomu musel stat platcem DPH ?
Ceske zakony jsou podivne, ovsem tohle uz by me prislo prilis. Pokud to tak opravdu je, za jak dlouho to lze zpetne kontrolovat ?
Reseni "kdo to zjisti" plati mozna v tom prikladu. Ovsem treba u nakupu pres Internet a platbe kartou se to da zjistit pomerne snadno. Proto mi prijde absurdni, ze je takovy vyklad vubec mozny. Pokud by po tom FU opravdu sel a zaregistroval tak neboheho OSVC k DPH napriklad 5 let zpetne (lze to ?), protoze si pro svou soukromou potrebu koupil software za 10 EUR, tak bude nasledna pokuta "za nic" ve vysi statisicu Kc zcela likvidacni.
Napriklad zde http://webtrh.cz/90582-prodej-software-platcum-dph-jen?p=524210&viewfull=1#post524210 se pise:
I podnikatel, pokud něco pořizuje pro svou soukromou spotřebu může vystupovat jako osoba nepovinná k dani.
V zákoně se zase pro změnu píše:
(3) Pro účely stanovení místa plnění při poskytnutí služby se za osobu povinnou k dani považuje
a) osoba povinná k dani ve vztahu ke všem službám, které jí jsou poskytnuty, i když jsou poskytnuty pro činnost, která není předmětem daně,
b) osoba identifikovaná k dani nebo právnická osoba nepovinná k dani, která je osobou registrovanou k dani v jiném členském státě.
Já se nechci s nikým hádat, já pouze čtu zákony do posledního puntíku.
Tudiz OSVC neplatce DPH nikdy nesmi "jako clovek" vycestovat a prijmout prakticky jakoukoli sluzbu v zahranici nebo si neco koupit v zahranici, aniz by se musel stat platcem DPH nebo si to musi pro vlastni potrebu koupit pod falesnym jmenem a adresou ? Nebo ma prerusit zivnost na par dni, koupit si hru, a pak zase pokracovat ?
Nehlede na to ze je to pak i uzasne zneuzitelne (stacilo by "na nekoho kdo ma ZL" neco koupit a ma problem), vzhledem k likvidacni pokute ktera by nasledovala.
Tohle je prece naprosto absurdni. Neexistuje k tomu nekde nejaky vyklad ?
Ach jo - tak tedy zcela konkretne. Pokud si jako obycejny clovek (koncovy zakaznik) chci koupit v zahranici software (ci jinou elektronickou sluzbu) pro zabavu nebo treba listky na koncert a mam tu "smulu" ze jsem zaroven OSVC neplatce DPH, znamena to ze:
a) neexistuje legalni zpusob jak si jej mohu jako soukroma osoba (clovek) poridit, aniz bych se kvuli tomu musel stat platcem DPH
b) zakoupim jej jako soukroma osoba (nevyplnuji pri koupi zadne firemni udaje jako IC a tim zaplatim cenu s DPH jako bezny koncovy zakaznik, platim ze soukromeho uctu, nebudu vykazovat v ucetnictvi atd.) Je to zcela v poradku a neni treba se stat platcem DPHPokud plati a) znamenalo by to, ze v beznem zivote musi kazdy OSVC zkoumat, jestli jeho soukrome nakupy a aktivity v/ze zahranici nahodou nespadaji do povinnosti stat se platcem DPH, i kdyz vubec nesouvisi s podnikanim. To je prece zcela absurdni a nelze to odbyt jen tim "ze se na to neprijde". Pak bych predpokladal, ze si veskery software a dalsi sluzby zakoupene v zahranici mohu uplatnit v nakladech, kdyz jsem se kvuli jejich porizeni (byt nesouviselo s podnikanim) musel stat platcem DPH. Tohle je prece moc i na ceske zakony ;)
Oprava formatovani, nejak to ten editor pokazil (predchozi prispevek kdyztak smazte)
Ach jo - tak tedy zcela konkretne. Pokud si jako obycejny clovek (koncovy zakaznik) chci koupit v zahranici software (ci jinou elektronickou sluzbu) pro zabavu nebo treba listky na koncert a mam tu "smulu" ze jsem zaroven OSVC neplatce DPH, znamena to ze:
a) neexistuje legalni zpusob jak si jej mohu jako soukroma osoba (clovek) poridit, aniz bych se kvuli tomu musel stat platcem DPH
b) zakoupim jej jako soukroma osoba (nevyplnuji pri koupi zadne firemni udaje jako IC a tim zaplatim cenu s DPH jako bezny koncovy zakaznik, platim ze soukromeho uctu, nebudu vykazovat v ucetnictvi atd.) Je to zcela v poradku a neni treba se stat platcem DPH.
Pokud plati a) znamenalo by to, ze v beznem zivote musi kazdy OSVC zkoumat, jestli jeho soukrome nakupy a aktivity v/ze zahranici nahodou nespadaji do povinnosti stat se platcem DPH, i kdyz vubec nesouvisi s podnikanim. To je prece zcela absurdni a nelze to odbyt jen tim "ze se na to neprijde". Pak bych predpokladal, ze si veskery software a dalsi sluzby zakoupene v zahranici mohu uplatnit v nakladech, kdyz jsem se kvuli jejich porizeni (byt nesouviselo s podnikanim) musel stat platcem DPH. Tohle je prece moc i na ceske zakony ;)
a) je správně :-)
Mým úkolem není řešit zákony, já pouze jsem oprávněn a povinen chránit práva a oprávněné zájmy mého klienta. Jsem povinen jednat čestně a svědomitě, důsledně využívat všechny zákonné prostředky a uplatňovat vše, co podle mého přesvědčení a příkazu klienta pokládá za prospěšné. Jsem přitom vázán pouze zákony a dalšími obecně závaznými právními předpisy a v jejich mezích příkazy klienta.
Ma s tim toto nejakou souvislost ?
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA9846B-6DAF3C1E/cds/xsl/legislativa_metodika_9940.html
1.1.6. Jak se postupuje, pokud zákazník pořizuje službu pro soukromou potřebu?
Jestliže zákazník, který je současně také osobou povinnou k dani (např. podnikatel), pořizuje službu výhradně pro soukromou potřebu, neměl by pro poskytnutí této služby vystupovat jako osoba povinná k dani, tj. předkládat DIČ pro účely DPH, případně potvrzení o registraci firmy. Poskytovatel služby pro určení místa plnění použije pravidlo, které se u dané služby vztahuje na osoby nepovinné k dani (viz také bod 1.1.2.).
To je to stálé dilema, jestli osoba povinná k dani je osoba povinná k dani jen když podnikán nebo i když nepodniká. Soud zatím nerozhodl a s přenesením daňové povinnosti ve stavebnictví to má další kolo hádanek .... zda fakturovat z přenesením nebo bez pokud člověk opravuje omítku v obýváku (a příjemce by následně neměl nárok na odpočet).
Rozumneho vysledku se asi nedobereme, takze to lze uzavrit jen Vasim konstantovanim "kdo to zjisti" >:( Jeste se toho zrejme tyka Směrnice Rady 2008/8/ES Článek 44 [1] kde se pise "Místem poskytnutí služby osobě povinné k dani, která jedná jako taková, je místo, kde má tato osoba sídlo ekonomické činnosti." Nakonec jsem jeste nasel nejaky rozbor na ihned.cz [2], ktery ovsem diky tomu ze se cely zivot zabyvam exaktnim technickym oborem, je pro mne zcela nepochopitelny.
Pro zajimavost, dalsim podobnym paskvilem je ustanovení § 29 odst. 5 zák. č. 321/2004 Sb. vinařského zákona [3] ktere plati od 1.1.2012 a pise se v nem ze "každý, kdo v kalendářním roce nakoupil víno, je povinen odevzdat do 15. ledna následujícího roku prohlášení o nákupu za celý předcházející rok". Pricemz neni vubec definovano, kdo je presne "kazdy". Tyka se to zrejme vsech (i koncovych zakazniku - nepodnikatelu), kteri nakoupili v CR vino ;D Pripadna pokuta jde az do milionu Kc.
Opravdu me nebavi neustale objevovat, kde vsude clovek zase udelal "chybu", za kterou ho muze nekdo financne zruinovat. Rad bych vedel, jestli takhle nesmyslne zakony existuji i na zapad od nas (na vychod bych tomu veril).
Odkazy
[1] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:044:0011:01:CS:HTML
[2] http://pravniradce.ihned.cz/c1-40207110-dph-v-roce-2010
[3] http://www.vinograf.cz/2012/01/uzijme-si-novorocni-darek-od-nasich-vinaru/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2012 10:48
Dobry den,
pokud jako OSVC neplatce DPH poskytnu sluzbu tykajici se software (vyvoj SW) podnikateli do zeme EU (v tomto pripade Nizozemi):
1) stanu se platcem DPH podle paragrafu 94 odst 11 a budu se muset na FU prihlasit jako platce
2) bude se uplatnovat reverse charge, takze budu nizozemskemu odberateli fakturovat bez DPH?
3) budu si moct uplatnit odpocet DPH na vstupech, tj. faktury za telefon, internet, WWW hosting?
Poradte prosim, jestli to rikam spravne, diky...