Daň z nemovitostí 2012- zastavěné plochy a nádvoří

• (neregistrovaný)

19. 1. 2012 15:13

Dobrý den, jak si mám, prosím, vyložit změny zákona o daních z nemovitosti pro rok 2012, konkrétně povinnost podat nové daň. přiznání v případě, že vlastním zpevněné plochy, pro které se zavedla zvláštní sazba daně z pozemků. Protože z vašich článků k tomuto tématu ze dne 27.12.2011 a 17.01.2012 se píše např., že: Za zpevněné plochy se považují pozemky nebo jejich části evidované v katastru nemovitostí s druhem pozemku ostatní plocha nebo zastavěná plocha a nádvoří, jehož povrch je zpevněn stavbou bez svislé nosné konstrukce. Jedná se například o komunikace, parkoviště, výstavní plochy, plochy pro překládání zboží, manipulační plochy mezi jednotlivými budovami a další.
    Znamená to tedy, že pokud mám pozemky, které byly v posledním daň. přiznání v kategorii E= zastavěná plocha a nádvoří i v kategorii G=ostatní plocha, tak mám řešit a rozhodnout se, zda jsou také nějak zpevněny? Vysvětluji si to tak, že pokud je pozemek třeba vyasfaltovaný, tak zpevněný je, pokud je jenom "uježděný", nebo trochu posypaný šterkem, tak není. Pokud tedy není zpevněný, tak podávat nové přiznání nemusím a stále platím 0,2 Kč/m2. Pokud je zpevněný a je využívaný pro jinou než zemědělskou činnost, tak 5,- Kč/m2.
    Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).