Přesně tak. Pokud pozemek je vyasfaltován či je na něm zámková dlažba, zalitý betonem atd. tak se jedná o pozemek se zpevněnou plochou.
Více viz: http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_14391.html
Dobrý den, děkuji za odpověď. Jste si jistý, že zámková dlažba je zpevněnou plochou, protože když jsem si přečetla článek, na který mě odkazujete píše se v něm např.:
.............nelze za zpevněnou plochu pozemku ve smyslu ustanovení § 6 odst. 5 zákona o dani z nemovitostí rozhodně považovat plochu zpevněnou snadno rozebíratelným povrchem bez nutnosti použití speciálních technologií (např. dlažba nebo panely uložené bez podloží nebo v podloží z písku), či zpevnění povrchu pozemku pouhým rozprostřením materiálu (škváry, drtě) na povrchu pozemku včetně jeho případného zhutnění........
Zámková dlažba je, podle mého, dlažba uložená v písku.....?
Další podotázka: co když mám parcelu o určité výměře (např. 700 m2) a je z poloviny upravená zámkovou dlažbou a z poloviny ne, tak to ji mám oběhnout metrem a v přiznání rozdělit na "zpevněnou plochu" a zbytek na " zastavěná plocha a nádvoří"? Nebo celá parcela spadá do "zpevněné plochy" a nic nikde neměřím?
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
19. 1. 2012 15:13
Dobrý den, jak si mám, prosím, vyložit změny zákona o daních z nemovitosti pro rok 2012, konkrétně povinnost podat nové daň. přiznání v případě, že vlastním zpevněné plochy, pro které se zavedla zvláštní sazba daně z pozemků. Protože z vašich článků k tomuto tématu ze dne 27.12.2011 a 17.01.2012 se píše např., že: Za zpevněné plochy se považují pozemky nebo jejich části evidované v katastru nemovitostí s druhem pozemku ostatní plocha nebo zastavěná plocha a nádvoří, jehož povrch je zpevněn stavbou bez svislé nosné konstrukce. Jedná se například o komunikace, parkoviště, výstavní plochy, plochy pro překládání zboží, manipulační plochy mezi jednotlivými budovami a další.
Znamená to tedy, že pokud mám pozemky, které byly v posledním daň. přiznání v kategorii E= zastavěná plocha a nádvoří i v kategorii G=ostatní plocha, tak mám řešit a rozhodnout se, zda jsou také nějak zpevněny? Vysvětluji si to tak, že pokud je pozemek třeba vyasfaltovaný, tak zpevněný je, pokud je jenom "uježděný", nebo trochu posypaný šterkem, tak není. Pokud tedy není zpevněný, tak podávat nové přiznání nemusím a stále platím 0,2 Kč/m2. Pokud je zpevněný a je využívaný pro jinou než zemědělskou činnost, tak 5,- Kč/m2.
Předem děkuji za odpověď.