Nárok na dovolenou u konkrétního případu

• (neregistrovaný)

19. 1. 2012 15:53

Dobrý den,
    jsem mzdová účetní a máme neustálý spor.Jaký je nárok dovolené po ukončení PPM a následné čerpání rodičovské dovolené. Ani z konkrétních příkladů, které jsem si zde přečetla, stále jsem na pochybách. Uvedu konkrétní příklad:
    Zaměstnankyně po ukončení PPM 1.2.2012, bude čerpat nevyčerpanou dovolenou z roku 2011 v počtu 24 dnů, tj. do 6.3.2012. Následně by chtěla vyčerpat nárok dovolené za rok 2012 a poté čerpat rodičovskou dovolenou. Byla jsem předešlými předchůdkyněmi naučena, že pokud ani tato žena nesplní podmínku 60 odpracovaných dnů, pak jí nárok dovolené za rok 2012 nevzniká.
    První dotaz : Je tato podmínka v uvedeném příkladě nutná?
    Druhý dotaz : Počítá se do odpracovaných dnů 60 pracovních dnů pro nárok na dovolenou nejen PPM, svátek , ale i dovolená?
    Odpovědi, prosím, podepřete § ZP.

Děkuji předem za odpověď. Bylo by možné zodpovědět v co nejkratší době?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2012 16:25

autorka

Dobrý den,

za výkon práce se považuje PPM, čerpání dovolené i svátek (§ 216 a 348 ZP).

Protože znění zákoníku práce není v otázkách dovolené jednoznačné, objevují se v praxi dva výklady (možné jsou oba, ovšem musíte postupovat shodně u všech zaměstnanců). Ve Vašem případě:

1) Spočítáte PPM + čerpanou dovolenou z roku 2011  a posuzujete nárok na dovolenou za rok 2012 (posuzujete roční nárok či poměrnou část, tj. limit 60 směn)

2) Spočítáte PPM + čerpanou dovolenou z roku 2011 a rovnou připočítáte dovolenou za rok 2012. Následně  posoudíte roční nárok či poměrnou část. Tento postup je komplikovanější, ale k zaměstnancům zřejmě spravedlivější.

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).