Storno faktura

• (neregistrovaný)

19. 1. 2012 17:32

Dobrý den,
    měl bych 2 dotazy ohledně stornování faktury. Jsem FO, vedu daňovou evidenci a nejsem plátce DPH. (Náklady si stanovuji paušálem) V listopadu jsem vystavil fakturu za služby, ty ovšem zákazníkem nebyly uznány a faktura tudíž nebyla zaplacena. Jak bych měl vystornovat fakturu, v případě, že je nový kalendářní rok a zda mám tuto fakturu vést v roce 2011 jako pohledávku ač ji budu mít v roce 2012 vystornovanou a zda se to uvádí v daňové evidenci nebo se to tam vůbec nedostane. Příjmy i s touto fakturou nepřekročí minimální stanovený základ pro odvod daně, ale i tak nechci tuto fakturu vláčet s sebou. Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2012 8:44

bez přezdívky

Faktura byla vystavena na služby, které předpokládám, byly uskutečněny. Tedy fakturu nelze stornovat. Pokud má odběratel námitky k provedení služeb, mělo by se zahájit reklamační řízení. Na jeho základě by, pokud by bylo oprávněné, mohlo dojít k dobropisování rozporované částky, lze vystavit dobropis i v následujícím roce.
      Jelikož jste fyzická osoba daníte pouze skutečně obdržené příjmy. Nelze nehrazené faktury k 31.12. stornovat a v následujímí roce je znovu vystavit. Pohledávka přestavuje majetek firmy a tedy se musí evidovat do jejího uhrazení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).