Matka, školné a dárcovství krve

• (neregistrovaný)

19. 1. 2012 18:08

Dobrý den,

Moje dotazy se týkají především ročního zúčtování daně.
    Jsem matka na MD, pracuji brigádně, studuji distanční studium a jsem dárkyní krve.Chtěla bych se tedy zeptat, zda-li mohu požádat o roční vyúčtování daně, kde bych mohla uplatnit slevu z daní za bezplatné odběry popř. do jaké výše ?
    Dále by mě zajímalo, jestli mohu uplatnit  náklady na studium(tedy školné) z daní (školné je 18tis./rok).

Poptávala jsem se na finančním úřadě, ale tam mě odkázali na zákon č. 179/2006 Sb, ve kterém se tedy vůbec neorientuji.

Moc děkuji za Vaše odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2012 11:44

autorka

Dobrý den,

pokud máte zdanitelné příjmy a podepsala jste daňové prohlášení, můžete u posledního zaměstnavatele požádat do 15. února o roční zúčtování. Můžete si uplatnit slevu na poplatníka, případně daňové zvýhodnění na dítě, slevu na studium (nejste-li starší 26 let) atd. Samozřejmě můžete uplatnit rovněž nezdanitelné částky, např. za uváděné odběry krve. Školné zaplacené za studium na vysokých nebo středních školách mezi nezdanitelné částky nepatří. Muselo by se jednat o uznání nebo vykonání zkoušek v rámci zákona č. 179/2006 Sb.

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).