Ten pán se tuším ptal, jestli může ty starší pc prodat "samostatně" za 1,- včetně vystavení normálního daňového dokladu.
Ten uvedený paragraf mluví o nákladech na likvidaci.. tedy např. pokud je veze do sběru a za uložení mu dají poplatek ?100,-, tak by si je mohl dát do účetnictví jako náklad. ..."pokud je nelze dle zvláštních právních předpisů uvádět dále do oběhu" - ale on ty pc chce dát do oběhu.
Osobně bych se přikláněl k variantě, pokud by to tedy bylo možné, toto zboží "dávat" za 1,- Kč jako dárek k prodanému klasickému zboží. Dárek k něčemu za 1,- v hodnotě stovek či tisíců Vám také dává kde kdo. Účetně by to mělo být ok a papír o likvidaci tím pádem také nepotřebujete. Opravte mě jestli se mýlím.
Hlavně to nesmí za tu korunu podat osobě spřízněné, jinak by se na to vztahoval § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů.
Jinak běžná praxe je, že starý počítač se prodá za 1 Kč až 100 Kč na zjednodušený daňový doklad a pod rouškou tmy to fyzická osoba jako nepodnikatel zlikviduje na skládce.
Ale pokud je otázka "Lze něco prodat pod cenou" ... tak odpověď zní "Ano, ale nesmí to být naprosto všechno a nesmí to být osobě spřízněné."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
19. 1. 2012 21:59
Zdravím,
již delší dobou mi na firmě ve skladové evidenci leží zboží. Ačkoli ho nabízíme už skoro dva roky nelze prodat. Můžu ho prodat pod cenou? Chtěl jsem se zeptat i obecně. Po jaké době můžu zboží prodat pod cenou...tj. snižit cenu pod nákupní aby se vůbec prodalo? Musím na takto slevnění zboží vystavovat nějaký speciální doklad (např. s poznamkou na dokladu) "slevněno pod nakupní cenu"? Myslím s hlediska FU. Můžu třeba prodat 2. roky starý PC za 1Kč? Není to problém. Omlouvám se za laické dotazy.
Děkuji za toto fórum
Honza