Danove priznani OSVC na rodicovske

• (neregistrovaný)

19. 1. 2012 23:06

Dobry den, cely rok 2011 jsem byla na rodicovske dovolene, ale privydelavala jsem si jako OSVC vedlejsi. Za cely rok jsem si privydelala 25 000, ktere ted chci samozrejme zdanit. Danove priznani vyplnuji v interaktivnim formulari, ale mam ten problem, ze mi vychazi porad „nula“ – tedy v radku „91 zbyva doplatit“... V radku „60 Dan celkem zaokrouhlena na cele Kc“ mi ale vychazi 2500 Kc (to by podle mne mohlo odpovidat tomu, co mam zaplatit). Jsem z toho ponekud bezradna (mam potrebu v tuto chvili upozornit, ze mam VS vzdelani, ovsem humanitniho smeru, ehm). Nedopoustim se nejake notoricky zname chyby? Anebo se nemam znepokojovat radkem 91 a zaplatit FU tech 2500 Kc, ktere mi vychazeji v radku 60? Budu vam velmi zavazana, pokud mi odpovite. S pozdravem L. S.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2012 20:05

bez přezdívky

Vážená paní Lenko,

nejprve si Vás dovolím ujistit, že ani osoby s ekonomickým, technickým či jakýmkoliv jiným vzděláním nejsou často schopny bezbolestně se proklestit českým daňovým systémem  -:)

A teď k pointě Vámi zkoumaného formuláře. Když se podíváte do řádku 64, měla byste tam vidět částku 23 640 Kč, což je tzv. základní sleva na dani náležející všem poplatníkům. To znamená, že do této výše roční daně se de facto žádná daň z příjmů neplatí. Takže se naopak neznepokojujte řádkem 60, ale berte v úvahu výsledek na ř. 91. (K příjmům si můžete uplatnit skutečné nebo paušální výdaje ve smyslu § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů.)

Příznání podat musíte, jelikož vaše příjmy přesáhly 15 000 Kč (viz § 38g zákona o daních z příjmů), ale žádnou daň platit nebudete.

Nezapomeňte rovněž na Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a SSZ. Na důchodovém pojištění vám zřejmě nevznikne povinná účast, takže podáte "nulový" Přehled a nic platit nebudete, ale zdravotní pojištění budete muset doplatit ze skutečně dosažených příjmů, resp. vyměřovacího základu.

S přátelským pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).