Účtování do zahajovací rozvahy:
Upsání základního kapitálu 353/411
Vklad na účte 221/353
Úbytek z účtu na náklady 381/221 (nebo 041/221) - pokud celkové zřizovací náklady budou vyšší než 60 000 Kč pak je to 041, jinak bych to dal na 381
V případě účtování do majetku ještě uděláte 011/041 aby v zahajovačce byly vykázány zřizovací výdaje.
Následně pak vytvoříte zahajovací rozvahu a otevřete první účetní období a v tom proúčtujete 568/381 (pokud jste účtovala na 381). Pokud na 011 tak tu odepisujete na 551 proti 071.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nepodceňte návodné dokumenty a pomůcky k JMHZ
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
20. 1. 2012 10:23
Dobrý den, mám dotaz ohledně bankovního účtu. Firma pri zakládání společnosti vlozila na bankovní účet 102 500,03 Kč. S tím, že jako složený základní kapitál je 102 000 a 500 firma ihned zaplatila za vystavení potvrzení za splacení zákl. kapitálu jeste pred zápisem do OR. Mám dotaz jak tuto situaci zaúčtovat. Jaký dát počáteční stav bankovního účtu a co mám dělat s tou částkou 500,03 Kč? Prosím, napiste mi postup, jak byste tuto situaci resili.
Mockrát děkuji