Dohoda o PP, výplata, nárok na PPM

• (neregistrovaný)

20. 1. 2012 13:12

Dobrý den,
    jsem na mateřské dovolené a přivydělávám si dohodou o provedení práce, která mi je vyplácena 2x za rok (v březnu téhož roku a v lednu následujícího roku). Měsíčně se můj průměrný výdělek pohybuje okolo 7 000,- Kč. V březnu mi tedy vznikne nárok na 14 000,- a v lednu 2013 na 70 000,- Kč!
    Bere se odvod sociálního a zdravotního, pokud VYPLACENÁ ČÁSTKA V MĚSÍCI je vyšší než 10 000,-Kč a tudíž by se obě částky měly nejen podrobit dani, ale i sociálnímu a zdravotnímu? Nebo se vztahují k měsíci (tomu může odpovídat i podrobná dohoda o provedení práce) a je pak od odvodu sociálního i zdravotního částka zprostěna protože nepřesahuje 10 000,-Kč? ??? ?

Druhá moje otázka je na případnou druhou mateřskou dovolenou popř. invalidní důchod apod, které by vznikly do jednoho roku. Dejme tomu, že se obě částky zdaní a zároveň se z nich odvede sociální a zdravotní. Průměrný příjem za hodinu z dohody o provedení práce je 700,- Kč. Bude někdo na ČSSZ řešit, že příjem 7 000,-Kč byl za 10 hodin v měsíci? Nebo budou brát, že jsem si za celý pracovní fond (tj. např 176 hod) vydělala 7 000,- a podle toho mi pak dají SKORO MIZIVOU peněžitou pomoc v mateřství?

Mimochodem, budu v tomto případě přihlášena u ČSSZ celý rok nebo jen v březnu 2012 a lednu 2013??? I to by mělo na dávky v mateřství či invalidce zřejmě mít vliv.

Omlouvám se za tak široký dotaz, ale situace je momentálně velice nejasná a já bohužel nevím jak v této chvíli postupovat a jak se domluvit se zaměstavatelem.

Děkuji mnohokrát za Vaši idpověď.
    S pozdravem a přáním mnoha osobních i pracovních úspěchů
    Hanča

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2012 14:14

autorka

Dobrý den,

odvod se bude týkat částek 14 000 Kč a 70 000 Kč, zúčtovaných v březnu a v lednu. Nemocensky a tím i důchodově budete pojištěna jen v těchto dvou měsících. V ostatních měsících si musíte hradit zdravotní pojištění jako OBZP (pokud nejste osobou, za kterou platí pojistné stát).

Zvažujete-li mateřskou dovolenou, dohoda o provedení práce uzavřená tímto způsobem skutečně není ideálním řešením.   

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).