Dobrý den,
rozhodující je, zda máte pozemek ve společném jmění manželů (dříve označovanáno občanským zákoníkem jako bezpodílové spoluvlastnictví) nebo jestli jste podílovými spoluvlastníky (tj. každý má polovinu, např. v případě, že byste pozemek nabyli před uzavřením manželství).
Jak říká § 9 odst. 2 zákona o daních z příjmů, plynou-li příjmy z pronájmu manželům z bezpodílového spoluvlastnictví, zdaňují se jen u jednoho z nich. Zvolíte si tedy, kdo bude příjmy z pronájmu přiznávat.
Pokud by šlo o podílové spoluvlastnictví, postupovali byste dle § 11 zákona o daních z příjmů.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město chtělo vyšší daň z nemovitostí pro brownfieldy, zdanilo však i školku
Nepodceňte návodné dokumenty a pomůcky k JMHZ
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
20. 1. 2012 19:48
Dobrý den, příjem z pronájmu pozemků činí - 5.500,- Kč. Smlouva o pronájmu pozemků je sepsaná na oba manžele - jsme spoluvlastníky - zapsáno v katastru nemovitostí.
V roce 2010 jsme oba měli pouze příjmy ze závislé činnosti - příjem z pozemků se tedy nepřiznával. V roce 2011 manžel k závislé činnosti zahájil činnost OSVČ - bude podávat přiznání - musí zdanit veškeré příjmy - bude tedy zdaňovat polovinu z částky 5.500,- Kč? Jak se dokládá výše pronájmu - částka nám byla pouze poukázána na bankovní účet.
Já jsem v r. 2011 ukončila pracovní poměr a do konce roku 2011 jsem byla na pracovní neschopnosti - pro vyrovnání daně budu podávat daňové přiznání. Jsem povinna přiznat druhou polovinu příjmu z pronájmu? Děkuji za odpověď