Zdanění příjmu z pronájmu pozemků

• (neregistrovaný)

20. 1. 2012 19:48

Dobrý den, příjem z pronájmu pozemků činí  - 5.500,- Kč. Smlouva o pronájmu pozemků je sepsaná na oba manžele - jsme spoluvlastníky - zapsáno v katastru nemovitostí.
    V roce 2010 jsme oba měli pouze příjmy ze závislé činnosti - příjem z pozemků se tedy nepřiznával. V roce 2011 manžel k závislé činnosti zahájil činnost OSVČ - bude podávat přiznání - musí zdanit veškeré příjmy - bude tedy zdaňovat polovinu z částky 5.500,- Kč? Jak se dokládá výše pronájmu - částka nám byla pouze poukázána na bankovní účet.
    Já jsem v r. 2011 ukončila pracovní poměr a do konce roku 2011 jsem byla na pracovní neschopnosti - pro vyrovnání daně budu podávat daňové přiznání. Jsem povinna přiznat druhou polovinu příjmu z pronájmu?  Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2012 21:45

bez přezdívky

Dobrý den,

rozhodující je, zda máte pozemek ve společném jmění manželů (dříve označovanáno občanským zákoníkem jako bezpodílové spoluvlastnictví) nebo jestli jste podílovými spoluvlastníky (tj. každý má polovinu, např. v případě, že byste pozemek nabyli před uzavřením manželství).

Jak říká § 9 odst. 2 zákona o daních z příjmů, plynou-li příjmy z pronájmu manželům z bezpodílového spoluvlastnictví, zdaňují se jen u jednoho z nich. Zvolíte si tedy, kdo bude příjmy z pronájmu přiznávat.

Pokud by šlo o podílové spoluvlastnictví, postupovali byste dle § 11 zákona o daních z příjmů.

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).