Re: DPČ (ne ZMR) a zdravotní pojištění
jak víte, že mu jeho HPP neodvádí pojistné? Správně za neomluvenou absenci by měl odvést zaměstnanec, a to nejen svých 4,5% ale i zaměstnavatelských 9% a pokud nemá mzdu, je povinen odvést z-tel a pak může na z-ci vymáhat - takový postup je ze zákona. Mám tu zkušenost, že z-tel raději PP ukončí, než by odváděl pojistné i za z-ce, jelikož většinou z-ec již nemá mzdu a vymáhat soudně platbu za pojistné - s tím jsem se nesetkala, to z-tel oželí, proto ukončují. Tento z-tel se rozhodl jinak, ale správně by pojistné v min. výši měl odvést on a pokud to tak dělá, jen vy to nevíte, pak může dojít k situaci, že je odváděno pojistné v min. výši 2x ... z HPP a z DPČ. Zkusila bych se spojit se mzdovou z HPP a požádat ji o potvrzení, že je odváděno pojistné na ZP v min.výši - není povinna ho vystavit, ale mzdovky se většinou domluví a věděla byste, zda skutečně odvádějí či neodvádějí a dle toho bych se zařídila dále.
Váš popis DoPČ skutečně není ZMR, jelikož je stanovena pracovní doba a odměna, která založí účast na pojištění.
Re: DPČ (ne ZMR) a zdravotní pojištění
Já si myslím, že pokud je někde v HPP, musí za něj oni odvádět pojištění a pokud vy s ním chcete sjednat DPP, je to v pořádku a pokud by tato DPP nepřekročila 10 tis, ZP bych neřešila. Dokonce ani nepovažuji za nutné spojovat se se mzdovkou z HPP, je to v podstatě jejich věc, jak z něj ZP, které jsou povinni odvést za něj oni, dostanou. Spíše bych zaměstnanci doporučila jim ho uhradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
29. 5. 2012 15:27
Budu sepisovat dohodu o pracovní činnosti a chci se ujistit, že se nejedná o ZMR
"Sjednaný rozsah pracovní doby je 4 hodiny denně, 20 hodin týdně.
Zaměstnavatel poskytně zaměstnanci odměnu ve výši 50 Kč/hodinu."
Tento zaměstnanec je stále v HPP u jiné firmy, ale od začátku května tam má neomluvené absence, přesto mu HPP končí 21.6.2012 - dříve ho pustit nechtějí. U nás pracuje od začátku května - původně to mělo být jen DPP, ale protože mu tato firma odmítá odvádět ZP, musíme sepsat DPČ a udělat dopočet u ZP do minima, tj. 1080 Kč. Je tedy možné sepsat DPČ od 2.5. 2012(jak jsem již výše uvedla) do konce června, s tím že bychom mu za ty dva měsíce dělali dopočty na ZP???