Dobrý den,
z Vašeho dotazu jsem bohužel nepochopila, zda jste nebo nejste vedoucím zaměstnancem. U vedoucích zaměstnanců je možné sjednat mzdu s přihlédnutím k přesčasové práci v maximálním rozsahu 8 hodin týdně. Od roku 2012 je možné takto sjednat práci přesčas i u řadových zaměstnanců. Musí se však jednat o dohodu zaměstnance se zaměstnavatelem (nikoliv interní předpis).
V případě neomluvené nepřítomnosti v práci samozřejmě může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr z důvodu zvlášť hrubého porušení pracovních povinností. Zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr pouze v případech uvedených v § 56 zákoníku práce.
Osobně bych se pokusila o vyjasnění vzniklé situace se zaměstnavatelem. Upozorňuji, že v případě podezření na porušování zákoníku práce zaměstnavatelem má zaměstnanec právo pořádat o přešetření inspektorát práce.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
23. 1. 2012 9:33
Dobrý den,
vzhledem k Vaší profesi a tématice na stránkách poradna.podnikatel.cz bych se chtěl zeptat na možné řešení nastalé situace u současného zaměstnavatele.
Pracovní smlouvu mám od dubna 2007 na dobu neurčitou, s pracovní dobou 40 hodin týdně jako technik pro přípravu výroby.
1. 2. 2011 mi zaměstnavatel písemně předložil: Informování o obsahu pracovního poměru podle § 37 zákoníku práce, z. č. 262/2006 Sb., v platném znění. V kterém mimo ostatního stojí: U vedoucích zaměstnanců je sjednána mzda již s přihlédnutím k případné práci přesčas v rozsahu 150 hodin v kalendářním roce. (Toto informování je podepsáno někým jiným než majitelem firmy, s kterým mám podepsánu pracovní smlouvu).
Dřívější změnu smlouvy - povýšení na vedoucího výroby jsem odmítl.
Za rok 2011 mám odpracováno přes 200 přesčasových hodin. Žádné hodiny nejsou ve výplatní pásce evidovány, natož proplaceny (pouze je veden elektronický docházkový systém a sám jsem si pro jistotu začal hodiny + - evidovat).
Za měsíc prosinec jsem odpracoval 44 přesčasových hodin, mimo jiné jsem pracoval i ve svátek 17.11. a v sobotu 17.12. (tento přesčas 8h je započítán v uvedených 44 hodinách). Zaměstnavateli jsem oznámil, že v týdnu od 27. 12. do 30.12. jedu na hory ,že bych si chtěl vzít dovolenou, s čímž on nesouhlasil. (Z roku 2010 jsem měl převedeno 12 dnů staré dovolené, tedy celkový nárok v roce 2011 byl 32 dní, z kterých jsem čerpal 4 dny v červnu, 3 dny v červenci a 5 dní v srpnu - nikdy však 10 dní vcelku) Jako projev dobré vůle jsem pracoval 27.12. a 28.12..
29.12. a 30. 12. jsem si kvůli neumožnění poskytnout dovolenou "vybral náhradní volno."
Do výplaty za prosinec mi zaměstnavatel dal 2 dny absence, krácení veškerých prémií, výtku jak nekvalitně a pomalu připravuji výrobu a že přesčasové hodiny nad 150 hodin budou proplaceny v lednové výplatě. Ve výsledku mi krátil mzdu cca o 10000 Kč, (nepočítám v to neproplacené přesčasové hodiny).
Chtěl bych se zeptat, zda je možné se nějakým způsobem domoci proplacení přesčasových hodin, zda mohu na základě neproplacených přesčasových hodin dát okamžitou výpověď já, zda mi může naopak i zaměstnavatel dát okamžitou výpověď na základě údajné absence a zda by zmíněné 2 dny absence měly vliv při případné evidenci na ÚP a výši podpory v nezaměstnanosti.
Je to docela složité a i přes přečtení některých zákonů si nejsem jistý jak v mém případě postupovat. Byl bych velice rád za odbornou pomoc.
Děkuji
Tomáš Kubáček