Dobrý den,
zřejmě došlo k nějakému nedorozumění, jelikož dodaňují se ZÁVAZKY starší 36 měsíců, tj., pokud byste Vy faktury neuhradili.
Vycházíme z § 23 odst. 3 písm. a) bod 12 zákona o daních z příjmů. Tato povinnost se týká pouze účetních jednotek. Je to logické, při zaúčtování závazku se účtovalo zároveň do nákladů, které poplatníkovi snížily základ daně a daň. Pokud závazek není uhrazen, je poplatník "potrestán" tím, že po 3 letech musí o totéž svůj základ daně zvýšit. Dodaňovat by tedy měli Vaši odběratelé.
Pokud jde o úpravy základu daně při skončení podnikání, to je zase jiná situace, postup pro tento případ je v zákoně o daních z příjmů upraven v § 23 odst. 8.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
23. 1. 2012 12:27
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to s dodaněním pohledávek starších 36 měsíců. Vedeme daňovou evidenci, máme pár dlužníků, kteří přestali platit a není možné se s nimi domluvit. Mám tam i pár vydaných faktur, které jsou nezaplacené a starší 36 měsíců. Odběratel není v insolvenci, jen se mu nechce platit nebo si změnil firmu. Inventarizaci pohledávek podepsat nechce.
Od účetní jsem slyšela, že je třeba tyto staré závazky dodanit, tzn. že si je dát jako uhrazené, aby se mi promítly v dani z příjmu. Nějde na internetu jsem se zase dočetla, že to tak není (že to snad dělá jen ten, co končí s podnikáním nebo přechází na paušál - nepatříme ani k jednomu). Tak teď fakt nevím.
Poraďte prosím.
Děkuji.