Re: čerpání betonu PDP
jsme stavební firma a dostali jsme fakturu na čerpání betonu
fakturant, zde uvádí, že tato faktura je v řežimu PDP
měli jsme takovou fakturu minulý měsíc jen od jiného dodavatele, kde PDP nebyla
ověřovala jsem to zde - a bylo mi řečeno, že PDP ne
teď bych potřebovala odkaz, kde si to můžu ověřit nebo kde si to vyhledám, abych mohla argumentovat
děkuji
Pokud se jedná o samostatné čerpání bez dodávky betonu, měl by fakturovat v PDP.
Vzhledem k nejasnostem v této oblasti jsem posílala dotaz na GFŘ - cituji z odpovědi:"Přečerpání betonu přímo do místa uložení na stavbě je zatříděno do kódu 43 CZ-CPA a režim přenesení daňové povinnosti se uplatní". Následně jsem ještě požádala o zatřídění poradenské pracoviště (je to placená služba) - cituji z odpovědi: "Čerpání betonu, který je ve vlastnictví zákazníka, tj. čerpání betonu bez dodání betonu, bude, podle našeho názoru, betonářskou prací CZ-CPA subkategorie 43.99.40. U tohoto plnění se uplatní režim přenesení daňové povinnosti."
Mimochodem ještě jeden postřeh. V minulosti (cca rok 1995) bylo čerpání betonu zatříděno dle SKP jako 45.25.3 (ostatní betonářské práce, čili práce stavební). Toto zatřídění bylo všeobecně akceptováno, protože umožňovalo uplatnit sníženou sazbu DPH (tehdy 5%) na výstupu. Dle převodníku uvedeného na stránkách ČSÚ se toto zatřídění SKP převádí do CZ-CPA jako 43.99.40.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 6. 2012 10:24
čerpání betonu - je to přenesená daňová povinnost?
můžete mi napsat případně odkaz, kde si to můžů ověřit
díky