Hlavní navigace

Sleva na invalidního důchodce

• (neregistrovaný)

23. 7. 2012 14:10

Dobrý den, prosím Vás, chápu správně ze zákona o dani z příjmu, že má zaměstnanec invalidní ve II. stupni nárok na slevu na dani ve výši 2520 Kč ročně a když se tomuto zaměstnanci přizná starobní důchod a on i nadále zůstává zaměstnán v naší organizaci a tím pádem mu nárok na invalidní důchod končí, tak má stejně i nadále nárok na těch 2520 Kč? Pochopila jsem to správně? A pak jsem tady vyčetla, že prý mi musí doložit potvrzení od finančního úřadu o zániku nároku na invalidní důchod z důvodu nároku na starobní důchod. Nemá to být potvrzení od ČSSZ? Nemají to tu špatně napsané? Poradíte mi někdo? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2012 16:40

laik (neregistrovaný)

Re: sleva na invalidního důchodce
      2520 Kč/ ročně nebo 210 Kč/měsíčně pokud poplatník pobírá invalidní důchod 1 nebo druhého stupně.
      Nárok na slevu uplatňuje u plátce daně předložením dokladu o výplatě důchodu a každoročně do 15.2 předložením potvrzení o výplatě důchodu. Potvrzení z Fú se předkládá při souběhu starobního a invalidního důchodu.
      Při souběhu se vždy určoval a ponechával ten vyšší. V případě, že starobní důchod činí více než invalidní , ponechává se poplatníkovi pouze starobní. Pokud je vyšší invalidní, ponechává se invalidní.
      Nárok na invalidní důchod zaniká dnem , kdy jeho poživatel dosáhne 65 let. Tímto dnem vzniká nárok na starobní důchod. Výše starobního důchodu je stejná jako dosavadní výše invalidního důchodu. Pokud někomu zanikne invalidní důchod , tak si přece nemůže uplatnit slevu - když už není invalida.

• 23. 7. 2012 17:31

Líba (neregistrovaný)

Jestli máte pochybnosti o znění zákona, uvedeného zde na liště, zkuste si na internetu najít nějaké jiné znění. Soustřeďte se na § 35 ba, odst. 1c) a d) a na § 38 l, odst. 1 a 2 b) a c).

• 23. 7. 2012 20:44

Blanka0001 (neregistrovaný)

Takže na slevu na dani při I. stupni invalidity má nárok jen ten, kdo přišel o invalidní důchod z důvodu přiznání starobního důchodu a není mu ještě 65 let a musí mi přinést potvrzení od FÚ. Pochopila jsem to dobře? A na tu slevu má nárok do těch 65 let? Nebo jak to je? Můžete mi to prosím polopaticky vysvětlit? Jsem asi natvrdlá. Děkuji za pochopení a rady.

• 24. 7. 2012 13:16

laik (neregistrovaný)

Mzdové předpisy na rok 2012 uvádí:
      Slevu na invalitidu na dani si může uplatňovat poplatník, který nedovršil 65 let. Musí mít přiznán invalidní důchod - Sleva se uplaňuje po předložení potvrzení, které poplatník musí plátci daně ( zaměstnavateli) dodat.Pokud zaměstnanec podepsal prohlášení poplatníka, měl by to tam mít uvedeno. Sleva se může uplatnit měsíčně u zaměstnavatele nebo ročně ve zúčtování daní nebo v případě, že je OSVČ uplatní ročně sám v DP. Potvrzení musí zaměstnavatel mít založeno.
      Po dovršení věku 65 let se invalidní důchod nahrazuje starobním ve výši invalidního.

• 25. 7. 2012 17:48

Blanka0001 (neregistrovaný)

Protože mi to nedalo, tak jsem si nezávisle volala na 2 finanční úřady v různých okresech a u obou mi řekli to samé. V případě souběhu invalidního důchodu se starobním, přijde invalida o invalidní důchod, ale na základě potvrzení od finančního úřadu, které je prý vystaveno třeba i na dobu neurčitou, může invalida uplatňovat slevu na invaliditu I. nebo II. stupně až do smrti. § 35 ba odst. 1 c) a §38l odst. 2 c). Takže né jen do 65 let.

• 26. 7. 2012 13:42

jasná (neregistrovaný)

Taky mi to nedalo a volala jsem na FÚ a potvrdili mi to, co vám. Sleva na invaliditu věkem 65 let nezaniká!!!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).