Re: Jaký účet zvolit?
Názor:
To asi pan úředník nemyslel vážně.
Asi bych zaúčtovala předpis na DPH klasicky - tím se mi vyrovná účet 343- pokud účtujete v PÚ - a úhradu bych účtovala vzájemným zápočtem dluhu s pohledávkou na DPH , tím si snížím dluh - uhradím jak dluh, tak pohledávku. Účtovala bych buď přes 37 nebo dohadné položky. ( samostatný účet)
Určitě bych písemně požádala Fú o výši dlužných daní a závazků, které firma na FÚ má. (Fú musí mít přesné údaje) Po ovdržení vyjádření bych účtování dořešila.
Dobrý den,
ale ano to myslel vážně, když jsem se snažila vysvětlit, že máme vůči FÚ pohledávku, a oni nám peníze nevrátí,že na to potřebuji nějaký papír,že si ty peníze strhly na staré dluhy,ale oni nemají povinnost toto oznamovat. Oznamují to pouze v případě, když tam máme přeplatek a oni ho na něco použijí! Úředník se ani nedostane k žádnému systému, ze kterého by to vyjel.
Udělala bych tedy:
a) předpis 378/343
b) dlužnou částku vůči Fú ?/379
c) vyrovnání předpisu a dluhu 379/378
No a u toho b) jaký účet na MD?
Děkuji
Dala bych tam prozatím účet záloh se samostatnou analytikou - 314- protože nevím co to je , a jestli budu budu mít nárok na uplatnění . Pokud by mi do konce roku nepřišlo vyjádření od Fú, přeúčtovala bych na dohadné položky . Pokud jste firmu s dluhy koupily, není ve smlouvě náhodou nějaký odstavec, který řeší tyto vzniklé závazky bývalých vlastníků?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 7. 2012 15:04
Dobrý den,
chtěla bych poradit jaký účet vhodně zvolit. Účtuji v programu Money S3. FÚ nám měl vracet nadměrný odpočet, který nám ale nevrátil poněvadž si peníze vzal na staré nezaplacené daně a penále. Koupili jsme firmu i s těmito dluhy, samozřejmě o těchto položkách stará firma neúčtovala, nyní začínám od začátku, jen s tím, že v programu mám navedené počáteční stavy z jejich přehledu který měli na konci roku na účtu 702 - Kúr, kde nejsou vůbec zůstatky dlužných daní a penále zaúčtované. V programu mám tedy na straně MD účtu 343 zůstatek, část tohoto zůstatku bych chtěla přes interní doklad zaúčtovat tak, že FÚ nám částku nevrátí, s tím, že si to strhli (samozřejmě na to nemám žádný doklad, ale pán na Fú mi řekl, že si to mám nějakým způsobem napsat, že to tak bylo :-)), no a teď jaký tedy použít souvztažný účet na stranu MD, když na Dal budu mít 343?
Velice děkuji za zkušenosti a nápady.