Re: konec RD, co dál?
Vzhledem k tomu, že jste sama napsala, že jste zjistila, že je rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem, tak jistě víte, že do 3. let věku dítěte můžete zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou a on je povinen vám vyhovět. Žádala jste zaměstnavatele o rodičovsku dovolenou skutečně do 2 let věku dítěte ?? (nespojujte s rodičovským příspěvkem na 2 roky - nemá nic společného ). Protože pokud jste o rodičovskou dovolenou nepožádala, má se za to, že jste požádala tzv. konkludentně, tj. rovnou do 3 let věku dítěte. Potom by dřívější nástup do práce (po 2 letech) nebyl zaměstnavatel povinen vám umožnit. Takže nejprve musíte mít jasno koho a o co jste žádala nebo nežádala. Od toho se bude odvíjet další postup.
>Dobrý den,
>
>řeším jeden problém. Končí mi rodičovská dovolená,
>měla jsem zvolenou 2 letou variantu. Již skoro rok
>kantaktuji zaměstnavatele, aby o mě věděl, že mám o práci
>stále zájem. Zaměstnavatel mě kontaktoval, že pro mě
>nemá práci dle pracovní smlouvy, a nabízí mi jinou
>pracovní smlouvu, jinou pozici a nižší plat. S tím
>samozdřejmě nesouhlasím. Prodloužit RD již nemůžu, protože mám
>vyčerpaný limit 220 tis. Zjistila jsem, že je rozdíl
>mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem.
Ano, RD a RP jsou nezávislé věci. Můžete si prodloužit RD až do 3 let, ale už nebudete dostávat RP. Během RD vám nemůže dát výpověď, ale budete doma zadarmo.
>Další dotaz je, zda mi zaměstnavatel může dát po
>ukončení RD výpověď pro nadbytečnost? Podotýkám, že mám
>smlouvu na dobu neurčitou. Na mé místo byla přijata jiná
>zaměstnankyně také s dobou neurčitou. Ve firmě se
>nekoná žádná organizační změna, ani snižování stavu
>zaměstnanců, ani moje pracovní pozice nezanikla. Jen má na
>jedno místo 2 zaměstnance. Vím, že v příštím roce, bude
>zaměstnavatel nabírat nové zaměstnance s mou funkcí,
>protože bude rozšiřovat firmu. I tak se jedná o
>nadbytečnost? Nebo bych měla právo být doma opět na
>překážkách ze strany zaměstnavatele?
>Moc děkuji za odpověď.
Až nastoupíte, bude mít 2 lidi na pozici, na kterou potřebuje jednoho. Udělá organizační změnu, že stačí jeden člověk a jedné z vás dá výpověď.
To o novém nabírání jste vyčetla z koule?
Jak píšete, rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou 2 různé věci a jedna s druhou nesouvisí. RP je název dávky (pobírá se po dobu, kterou si na úřadě zvolíte) a RD je název volna u zaměstnavatele (toto volno trvá tak dlouho, o jakou dobu jste požádala u zaměstnavatele). Co se týká rodičovského příspěvku, ten jste si zvolila na 2 roky. Požádala jste i zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou do dvou let dítěte (rodičovská totiž může být až do 3 let, přestože rodičák už Vám skončil)? Pokud jste zaměstnavatele požádala o rodičovskou do 2 let, tak teď máte právo nastoupit do práce. Pokud nepožádáte ještě rodičovskou dovolenou až do 3 let dítěte a budete trvat na návratu a on pro Vás práci nebude mít a Vy nepřistoupíte na změnu pracovní smlouvy (jiný druh práce), tak jistě rozhodne organizační změně (Vaše nadbytečnost) a buď se spolu dohodnete na ukončení poměru (s odstupným) nebo Vám dá po návratu výpověď (také s odstupným). Po výpovědní dobu by Vám platil překážky, pokud by pro Vás nenašel práce dle Vaší smlouvy. Nebylo by tedy lepší se domluvit na změně smlouvy (druh práce) na přechodnou dobu, abyste si práci udržela, s tím, že příští rok by pro Vás tu práci zase měl? Tzn. dodatek ke smlouvě s jiným druhem práce nějak časově omezit.
Jen jedna důležitá otázka - opravdu jste po mateřské dala zaměstnavateli žádost o rodičovskou do 2 let dítěte? (nemluvím o žádosti o rodičovský příspěvek, kterou jste dávala na úřad)
Moc děkuji za odpověď. Dělala jsem vedoucí prodejny, jenže teď mi nabízí pozici prodavačky s polovičním úvazkem a navíc místem výkonu práce 40 km od mého bydliště. Tudíž se mi tato pozice nevyplatí ani finančně (měla bych menší plat než při RD). Zkusím se s ním ještě nějak domluvit...
tak zažádejte o prodloužení rodič. dovolené do 3 let dítěte (budete doma zadarmo), manžel Vás jistě všechny uživí
nebo se vraťte zpět, záleží, jak máte formulováno v PS - zda máte, že jste vedoucí prodejny, pak byste měla tuto pozici zastávat a také byste měla mít ve smlouvě místo pracoviště
Děkuji, to je taky jedna varianta. Manžel by nás zajistil, ale v dnešní době hypoték, to není tak snadné. V PS mám vedoucí prodejny, místo výkonu práce Praha. Tudíž je mi jasné, že mě můžou dát kdekoli v Praze, s tím počítám. Mě spíše šlo o to, zda i kdybych se vrátila ve 2 letech zpět a nebyla pro mě práce dle PS, zda bych do 3 let dítěte byla pod ochranou rodičovské dovolené. A taky mi šlo o to, že jsem se různě na netu dočetla, že když nebylo moje místo zrušeno a nedošlo důsledkem organizačních změn, nebo nebylo přijato opatření snížení zaměstnanců za záměrem zvýšení efektivnosti práce, nemá právo mi dát výpověď pro nadbytečnost (ve firmě je stále stejný počet míst).
pokud nastoupíte do práce na původní PS, tak již nebudete na rodič. dovolené (i když dítě máte teprve 2leté). Pokud byste chtěla být nadále na rodič. dovolené a přesto byste chtěla nějaký výdělek, pak byste se musela se zam-telem dohodnout na nějaké formě spolupráce. Např. sjednat PS nebo DPČ nebo DPP např. na práci prodavačky (na ten jeden rok, co budete čerpat rodič. dovolenou na "hlavní" PS). Každopádně to musí být jiná funkce než máte v PS, ve které jste na rodič. dovolené. Pokud byste se vrátila na původní prac. sml., tak tím, že máte jako výkon práce Praha, tak s Vámi může pendlovat po celé Praze (pokud má několik prodejen po celé Pze). Zároveň byste nebyla už na rodič. dovolené, ale byla byste "běžná" zam-kyně jako každý jiný zam-ec. O tom, zda je někdo nadbytečný a z toho důvodu dá výpověď a násl. vyplatí odstupné, rozhoduje výhradně zam-tel (zam-ec do toho nemá co mluvit, koho si má ponechat a koho má propustit).
>>>dítěte (budete doma zadarmo), manžel Vás jistě
>>>všechny
>>>uživí
>>>nebo se vraťte zpět, záleží, jak máte formulováno v
>>>PS
>>>- zda máte, že jste vedoucí prodejny, pak byste měla
>>>tuto pozici zastávat a také byste měla mít ve smlouvě
>>>místo pracoviště
>pokud nastoupíte do práce na původní PS, tak již
>nebudete na rodič. dovolené (i když dítě máte teprve
>2leté). Pokud byste chtěla být nadále na rodič. dovolené a
>přesto byste chtěla nějaký výdělek, pak byste se musela
>se zam-telem dohodnout na nějaké formě spolupráce.
>Např. sjednat PS nebo DPČ nebo DPP např. na práci
>prodavačky (na ten jeden rok, co budete čerpat rodič.
>dovolenou na "hlavní" PS). Každopádně to musí být jiná funkce
>než máte v PS, ve které jste na rodič. dovolené. Pokud
>byste se vrátila na původní prac. sml., tak tím, že
>máte jako výkon práce Praha, tak s Vámi může pendlovat
>po celé Praze (pokud má několik prodejen po celé Pze).
>Zároveň byste nebyla už na rodič. dovolené, ale byla
>byste "běžná" zam-kyně jako každý jiný zam-ec. O tom,
>zda je někdo nadbytečný a z toho důvodu dá výpověď a
>násl. vyplatí odstupné, rozhoduje výhradně zam-tel
>(zam-ec do toho nemá co mluvit, koho si má ponechat a koho
>má propustit).
Děkuji, můžu ještě poslední dotaz? A kdybych si rodičovskou dovolenou prodloužila do 3 let věku dítěte, a u zaměstnavatele požadovala nástup do práce. tak jak jsem je písemně informovala (tudíž ve 2 letech dítěte). Má právo mě zaměstnat dle PS? A tehdy bych bychla chráněna před výpovědí? A zaměstnavatel by mi byl musel najít odpovídající práci?
Ale buď budete na rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte a před výpovědí jste chráněna, nebo budete požadovat nástup do práce po 2 letech dítěte (jak jste si požádala) a budete jako každý normální zaměstnanec - čili proti výpovědi nechráněna. Zaměstnat vás musí podle PS - tudíž kdekoliv v Praze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 7. 2012 12:54
Dobrý den,
řeším jeden problém. Končí mi rodičovská dovolená, měla jsem zvolenou 2 letou variantu. Již skoro rok kantaktuji zaměstnavatele, aby o mě věděl, že mám o práci stále zájem. Zaměstnavatel mě kontaktoval, že pro mě nemá práci dle pracovní smlouvy, a nabízí mi jinou pracovní smlouvu, jinou pozici a nižší plat. S tím samozdřejmě nesouhlasím. Prodloužit RD již nemůžu, protože mám vyčerpaný limit 220 tis. Zjistila jsem, že je rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem. Na rodičovskou dovolenou se vztahuje ochranná lhůta, ve které nemůže (až na vyjímkdy) dát výpověď do 3 let. Vztahuje se i tato ochranná lhůta i na mě? I když bych se vrátila do práce po 2 letech? Měla bych tedy právo brát plat a být na překážkách na straně zaměstnavatele doma? Nebo tím, že jsem čerpala jen 2 roky, tím ochranná lhůta zaniká?
Další dotaz je, zda mi zaměstnavatel může dát po ukončení RD výpověď pro nadbytečnost? Podotýkám, že mám smlouvu na dobu neurčitou. Na mé místo byla přijata jiná zaměstnankyně také s dobou neurčitou. Ve firmě se nekoná žádná organizační změna, ani snižování stavu zaměstnanců, ani moje pracovní pozice nezanikla. Jen má na jedno místo 2 zaměstnance. Vím, že v příštím roce, bude zaměstnavatel nabírat nové zaměstnance s mou funkcí, protože bude rozšiřovat firmu. I tak se jedná o nadbytečnost? Nebo bych měla právo být doma opět na překážkách ze strany zaměstnavatele?
Moc děkuji za odpověď.