Hlavní navigace

Akcie zaměstnancům-daňaři?

• (neregistrovaný)

8. 8. 2012 11:56

Prosím pěkně, dávala jsem se dotaz, nikdo zatím neodpověděl, dovolím si ho dát znovu, aby byl nahoře.
    Je firma A v ČR s.r.o., jejímž dřívějším společníkem byla americká firma B v Americe. Nyní již firma B společníkem není. Zaměstnanci firmy A ale nyní obdrželi darem akcie americké firmy B. Chce se po mně, abych hodnotu akcií v USD přepočítala kursem na Kč a tuto částku dala těm zaměstnancům jako jejich nepeněžní příjem, tzn. přidanit a odvést pojištění. Je toto v pořádku?
    Myslím totiž, že lidi prostě dostali darem akcie od cizí firmy (nejsou jejími zaměstnanci), nemá to tedy se zdaněním jejich mzdy nic společného a měli by tento dar pouze uvést ve svém daňovém přiznání a pojištění by z toho neplatili.
    Co myslíte?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2012 17:56

Vladík (neregistrovaný)

Re: Akcie zaměstnancům-daňaři?
      Musíte to ale nahlížet tak, že je dostali v souvislosti s výkonem závislé činnosti přesně jak je definováno v § 6, takže já to vidím na klasické zaměstnanecké akcie, které je nutno posuzovat jako mzdu. Pokud by to bylo, jak píšete výše , proč by jim cizí firma dávala nějaké akcie zdarma, že. Také určitě o tom byla nějaká smlouva nebo směrnice....

• 8. 8. 2012 20:09

alen1 (neregistrovaný)

Re: Akcie zaměstnancům-daňaři?
      Souhlasím s Vladíkem, níže píšete, že po určité době měl zaměstnanec právo na akcie americké společnosti.
      Navíc si myslím, že kdybyste podrobněji zkoumala podmínky "daru" tzn. např. opční program (nárok na akcie), dospěla byste pravděpodobně k názoru, že to nebyl žádný dar. Dle mého názoru na to nemá vliv, že již americká společnost není v OR.
      Podmínky musíte zkoumat přímo ve vniřtřní normě mezi matkou a dcerou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).