Re: Vlastní dárkové poukazy
Nikomu erudovanějšímu se do odpovědi nechce, tak se pokusím :
1. dle mého názoru je prodej poukázek osvobozen od DPH a nebude se započítávat do koeficientu, viz par. 76, odst.4 ZDPH
2. prodej poukázek se neúčtuje do výnosů, ale do závazků. Výnosem je až prodej zboží, ze kterého odvedete DPH.
3. částku, kterou pořadatel uhradí, proúčtujete na závazky (ad 1), zbylá částka je Váš dar pořadateli. Pokud splní podmínky dle par. 20 ZDP, bude i daňově uznatelný, jinak ne.
DPH se neuplatní - odvedete jej až z prodaného zboží, které si koupí výherce v soutěži.
Re: Vlastní dárkové poukazy
Rád bych, ale daňovou evidenci moc neznám. Zkuste položit dotaz ještě jednou, snad se někdo ozve.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 8. 2012 10:22
Dobrý den, prosím o konsultaci ohledně prodeje vlastních dárkových poukazů. Jsme prodejna sportu a prodáváme poukazy na naše zboží v různých hodnotách. Jestli to dobře chápu, je tento prodej osvobozený v §54 a musím použít krátící koeficient.
1. Není mi ale jasné, jestli výdaje s tím související, které také musím krátit jsou např. i nákup zboží a musela bych krátit i DPH z tothoto nákupu.
2.Když pak budu prodávat zboží již na poukázku, pak odvedu DPH z prodeje na výstupu a co daň z příjmu, když jsem již jednou do příjmu zahrnula tržbu z prodeje poukázky?
3. Pokud budu jako sponzorský dar dávat do sportovní soutěže poukazky v hodnotě 12 tis.korun a ten pořadatel mi uhradí za ně 6. tis., tak z toho rozdílu odvedu DPH? A 6.tis si mohu uplatnit jako dar v daň.přiznání, pokud mi to vyjde?
Děkuji. mám v tom trochu chaos.