Hlavní navigace

Nerovnoměrné rozvrzení pracovní doby

• (neregistrovaný)

16. 8. 2012 12:44

Zaměstnáváme 4 zaměstnance na směny. Na směnách se střídají, denní je 12 hodin, noční 7 hodin. Pracují v sobotu i v nedělí. Jeden den mají buď ranní nebo noční a ten další den mají volno. Každý týden mají jiný počet odpracovaných hodin. Jsou placeni hodinovou mzdou. Není mi jasné do jakého počtu hodin jim to mám po čtvrtletí dorovnávat, 40 hodin týdně neodpracují, odpracují méně.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 8. 2012 12:56

jasná (neregistrovaný)

Re: Nerovnoměrné rozvrzení pracovní doby
      Ve vyrovnávacím období musíte vycházet ze sjednaného úvazku.

• 16. 8. 2012 13:23

server (neregistrovaný)

Děkuji, jenže já to přebral od pána, který v tom měl neuvěřitelný nepořádek a žádné sjednané úvazky nemá. Takže bych to chtěl dodělat, aby to vše bylo v pořádku, ale nevím zda to musí mít dorovnané do 40h týdně při dvousměném provozu 38,75h?

• 16. 8. 2012 13:33

Kara (neregistrovaný)

Pokud není sjednaný kratší úvazek, mají plný.
      Při jednosměnném provozu je plný úvazek v průměru 40 h týdně
      při dvousměnném je plný úvazek v průměru 38,75 h týdně
      při třísměnném a nepřetržitém je plný úvazek 37,5 h týdně.

Jednosměnný je takový režim, ve kterém se navzájem nestřídají na pracovišti.
      Dvousměnný je takový, ve kterém se v rámci 24 h navzájem vystřídají ve dvou směnách (např. u soustruhu nemohou pracovat 2 lidi naráz, musí se vzájemně vystřídat).
      Třísměnný je takový, ve kterém se v rámci 24 h navzájem vytřídají ve třech směnách.
      Nepřetržitý je takový, který jede stále, 24 h denně 7 dní v týdnu a v této nepřetržité práci se lidi střídají.

U člověka s plným úvazkem průměrně 38,75 h týdně a 37,5 h týdně ale musíte hodinovou zaručenou mzdu přepočítat a dát vyšší, aby nebyl na penězích zkrácen, protože pro něj prostě neplatí plný úvazek 40 h, ale méně.

• 16. 8. 2012 13:36

server (neregistrovaný)

Děkuji moc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).