Re: Nerovnoměrné rozvrzení pracovní doby
Děkuji, jenže já to přebral od pána, který v tom měl neuvěřitelný nepořádek a žádné sjednané úvazky nemá. Takže bych to chtěl dodělat, aby to vše bylo v pořádku, ale nevím zda to musí mít dorovnané do 40h týdně při dvousměném provozu 38,75h?
Re: Nerovnoměrné rozvrzení pracovní doby
Pokud není sjednaný kratší úvazek, mají plný.
Při jednosměnném provozu je plný úvazek v průměru 40 h týdně
při dvousměnném je plný úvazek v průměru 38,75 h týdně
při třísměnném a nepřetržitém je plný úvazek 37,5 h týdně.
Jednosměnný je takový režim, ve kterém se navzájem nestřídají na pracovišti.
Dvousměnný je takový, ve kterém se v rámci 24 h navzájem vystřídají ve dvou směnách (např. u soustruhu nemohou pracovat 2 lidi naráz, musí se vzájemně vystřídat).
Třísměnný je takový, ve kterém se v rámci 24 h navzájem vytřídají ve třech směnách.
Nepřetržitý je takový, který jede stále, 24 h denně 7 dní v týdnu a v této nepřetržité práci se lidi střídají.
U člověka s plným úvazkem průměrně 38,75 h týdně a 37,5 h týdně ale musíte hodinovou zaručenou mzdu přepočítat a dát vyšší, aby nebyl na penězích zkrácen, protože pro něj prostě neplatí plný úvazek 40 h, ale méně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 8. 2012 12:44
Zaměstnáváme 4 zaměstnance na směny. Na směnách se střídají, denní je 12 hodin, noční 7 hodin. Pracují v sobotu i v nedělí. Jeden den mají buď ranní nebo noční a ten další den mají volno. Každý týden mají jiný počet odpracovaných hodin. Jsou placeni hodinovou mzdou. Není mi jasné do jakého počtu hodin jim to mám po čtvrtletí dorovnávat, 40 hodin týdně neodpracují, odpracují méně.
Děkuji.