Skartace

• (neregistrovaný)

22. 8. 2012 7:56

Dobrý den,
    ve firmě máme doklady z roku 1996. Chtěli bychom je zlikvidovat. Jedná se o FO, plátce DPH. Na FÚ jsem se ptala, jak tyto doklady zlikvidovat. Bylo mi řečeno, že je můžu spálit a k tomu napsat papír, co vše se likvidovalo. Doklady k DPH se musí archivovat 10 let,mzdové listy 30 let. Jak je to ale v případě, že firma má leasingy a byla ve ztrátě, na internetu jsem se dočetla, že si máme dávat pozor. Jak dlouho se musí teda vše skladovat? A ještě bych chtěla poprosit, zda-li byste mi někdo mohl dát nějaký vzor skartace (jak by měl vypadat text na listě, kde bude uvedeno, co vše je likvidováno). Ještě jsem tohle nikdy neřešila a nerada bych někde udělala chybu. Předem děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 8. 2012 9:08

vlastula (neregistrovaný)

Re: Skartace
      Doba, o kterou se prodlužuje lhůta pro vyměření daně, je období po které lze odečíst dosaženou ztrátu od základu daně. Od roku 2004 je to období 5 let. Lhůtu také prodlužuje uzavření leasingové smlouvy. Pokud poplatník uzavře leasingovou smlouvu, na jejímž základě si pořídí hmotný majetek, lhůty pro doměření daně z důvodu nesplnění podmínek pro uplatnění nájemného jako daňového výdaje počínají běžet od konce kalendářního roku, v němž bylo možno poprvé ověřit splnění těchto podmínek. V případě pořízení auta na leasing se lhůta prodlouží o 5 let.

Takže jestli to dobře chápu, tak pokud je ztráta, tak musím doklady archivovat o 5 let déle, to samo je i v případě leasingu?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).