Re: Platba kartou
Vždycky přeci účtujete na základě nějakých prvotních dokladů. Teď máte v ruce paragon na pracovní oděvy, o kterém víte, že neníplacen v hotovosti, abyste jej mohla zahrnout do pokladny, a tak musíte vytvořit jiný doklad, tedy interní doklad, kterým zaúčtujete nákup - 501, 343/335 (pohledávku za zaměstanncem, kterému byla svěřena platební karta a on cosi nakoupil). V okamžiku, kdy proběhne platba, máte v ruce bankovní výpis, který musíte zaúčtovat a tuto položku zaúčtujete 335/221. M§že se stát, že máte nákup na výpise dříve, než samotný paragon, pak budete vidět na 335, že zaměstnanec něco nepředložil...
V předchozí firmě právě žádné interní doklady neúčtovali, zde je účtují, tak jsem nevěděla, které doklady jdou do interních a které doklady ne. Pracovní boty platil sám majitel, který není veden jako zaměstnanec, jen má funkci jednatele. Takže to rovnou mám dát na 335.
Takže jakmile je to BV (myslím placeno kartou bez FP) tak musím přes interní doklady. 501/355 ,poté 355/221 a když se stane jednatel (společník) zaměstnancem, tak jej proúčtuji 501/335 a 335/221? Chápu to správně? Omlouvám se za možná poněkud nesmyslné otázky,ale účetní která mne učila, takto nepostupovala, proto jsem překvapená.
Nechápete docela správně. Musíte mít prvotní doklad a tím je:
1) bankovní výpis s částkou placenou kartou - účtujete 355/221
2) účtenku za nákup - účtujete podle toho, co je nakoupeno, může to být náklad (5xx, 343/355), ale taky třeba investiční majetek (042,343/355)
Na účtu 355 (případně 335) se pak proti sobě párují donesené paragony s proběhlými platbami a zjišťuje se, co ještě pan jednatel (nebo zaměstnanec) nedonesl.......
Aha, tady máme BV jednou měsíčně, takže jsem brala jako prvotní ten paragon, protože jej dostanu dříve než BV. Proto jsem myslela, že nejdříve zaúčtuji ten paragon,DD,.. do interních dokl. a pak to spáruji s bankou. Koukám, že si budu muset naštudovat druhou stránku, to by mne zajímalo, co ještě dělám špatně:-((((
V Pohodě účtuji 10 let, a dle mého názoru Vám vznikne závazek, který eviduji v modulu ostatní závazky, a který se mi nabídne při pořizování banky. Jako interní doklad bych to v žádném případě nezapisoval, a to platí pro jakýkoli závazek či pohledávku. Od toho jsou moduly ostatní závazky či ostatní pohledávky. Při větším počtu interních pohledávek či závazků je budete obtížně sledovat.
Takže doklady vystornovat a přeúčtovat do OZ. A ještě se zeptám, proč bych to nemohla zaúčtovat na 325? Platil kartou sám majitel. Jak jsem již psala není zaměstnancem, je jednatelem společnosti. Jen chci vědět, když to bude platit jednatel tak jak mi radila v.e.n.d.y. zaúčtovat na 355 a na co tedy slouží 325? Děkuji.
355 je předpis např. pro úhrady mank a škod, poskytnutí krátkodobých půček apod.... Totéž účet 335- zaměstnanci = úhrada mank a škod, doplacení stravenek apod...Tady na tyto účty bych to dávala pokud by byla z pokladny vyplacená např. záloha, ale v praxi to nepoužívám.
Účet 325 nebo 379 - jsou ostatní závazky a jiné závazky , takže používám třeba při úhradě benzinu.
INT. nákup NPH 501/325
Banka úhrada 325/221
Ještě mě napadlo, že účet 325 a 379 máte pro pro všechny závazky, takže na tom účtu můžete mít nájmy kanceláří, skladů, placení internetu apod. Pokud máte firmu, kde je hodně zaměstnanců a v oběhu hodně karet (třeba firemní CCS na benzin), tak bych také dávala 335 a 355 abych odlišila zaměstnance a dodavatele služeb. My máme zaměstnanců jen pár a kartou platí jen jednatel, takže pokud něco chybí, vím kam jít :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 8. 2012 13:02
Dobrý den, chci se zeptat jak účtujete v SW Pohoda, když máte DD a je zaplacen kartou? Při klasické FA je to jasné 501/321 , 321/221 Ale u DD? Účetní mi radila přes 261,a le četla jsem, že je to na pováženou, že se přes ni účtuje jen mezi svými BÚ a pokladnou né mezi cizí bankou. Tak přes jaký účet by to šlo, prosím? Přes 325? Teď tu mám například pracovní obuv, placenou kartou. Tak by to mělo být 501300/325 , 325/221? A četla jsem, že to dávají do interních dokladů, není to zbytečné? Děkuji za radu.