Jakým jazykem psát fakturu?

• (neregistrovaný)

24. 8. 2012 9:40

Dobrý den,
    měla bych dotaz ohledně textu na faktuře.
    Z 95% vystavujeme faktury do zahraniční (v AJ)
    Jde o zboží a buď ho fakturujeme s 0% nebo s 20%.
    Faktura je celá v angličtině a já si nejsem jistá, jestli je naší povinností uvádět název zboží v češtině.
    Např fakturujeme za obálky, letáky,....my uvádíme jen letters and posters.
    Moc děkuji za radu,
    Irena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 8. 2012 10:50

Lenice2310 (neregistrovaný)

Re: jakým jazykem psát fakturu?
      Pokud máte sídlo v ČR, uváděla bych celý text v češtině. Taky mi poláci nepřekládají materiál, který u nich nakupujeme.

• 24. 8. 2012 11:13

Man (neregistrovaný)

To je sice pravda, že nikdo nepřekládá na zahr.fakturách text - naši fakturanti ale píšou v AJ a pod to v ČJ.

• 24. 8. 2012 12:40

xxxx (neregistrovaný)

pracuji v pohodě, a ta musí vystavit fakturu v AJ, Nj, takže žádný problém. Někdo šikovný to jednou do pohody zadá a pak vystavuji, faktury jsou pořád dokola. A my to máme i v češtině. neumím si představit, že bych poslala fakturu v čj němcovi. Je to zvyk, když němec přijede k nám, musíme umět německy a když my jedeme do německa, musíme umět německy. s naší čj se nikdo nezaobírá

• 24. 8. 2012 13:01

JirkaZ (neregistrovaný)

My se dožadujeme komunikace v angličtině a to i v Německu. Ještě jsem nepotkal v obchodním styku němce, který by neuměl anglicky. Nevidím důvod, proč někomu nechávat výhodu rodného jazyka.

Programy dnes běžně umí vícejazyčný popis položky, přesně jak píšete. Do zahraničí jde faktura v angličtině a pokud chceme fa pro vlastní potřebu, je tu vždy možnost ji vytisknout v ČJ.

• 24. 8. 2012 14:07

. (neregistrovaný)

Jednoduchá odpověť
      chtete zákaznika?
      platícího zákazníka?
      tak pro to udělejte, co můžete !!
      i kdyby jste měli vystavovat faktury ve dvou či třech jazyzích
      Bude hůř

• 24. 8. 2012 22:28

IrenaM (neregistrovaný)

Nevím zda jsem byla dobře pochopená, mně nejde o to udržet si zákazníka apod.
      Jde mi o to, aby mě pak finančák nenapadl, že faktury MUSÍ být v čj, tedy vydané námi do zahraniční, myslím kvůli dph, že by mělo být třeba zřetelné o co se jedná.
      Už jsem z toho vypadala, ale co vím dříve (cca před 10ti lety) to bylo skoro nutností psát vše v čj - zřejmě na to není zákon, ale aby tomu FU pravděpodobně rozuměl, nic jiného mě nenapadá.
      Pokud to tedy zákon neukládá, necháme faktury v angličtině,
      děkuji

• 25. 8. 2012 7:57

. (neregistrovaný)

http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d34448v43946-preklad-zahranicni-faktury-do-ceskeho-jazyka/?search_query=p%C5%99edpisy+evropsk%C3%A9+unie&search_results_page=11

Překlad zahraniční faktury do českého jazyka

Publikováno: 1.7.2011
      Typ: otázky & odpovědi
      Zdroj: Otázky & odpovědi z praxe 2011/7

Ing. Ivana Pilařová

Doslechl jsem se, že zahraniční faktury, např. z Evropské unie, musí být vždy přeloženy do českého jazyka. Je tomu tak?

Žádné takové ustanovení neexistuje, překlady účetních dokladů do českého jazyka nejsou povinné. Informace zřejmě vznikla poněkud mylnou interpretací § 8 odst. 13 zákona o účetnictví, kde je stanoveno, že účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví v českém jazyce. Rovněž je stanoveno, že účetní doklady mohou být vyhotoveny v cizím jazyce jen tehdy, je-li splněna podmínka srozumitelnosti. Teprve v případě, že by obsah účetního dokladu byl pro uživatele účetních záznamů (to se týká i správce daně) nesrozumitelný, pak se přikročí k překladu. Nemusí se však za všech okolností jednat o úřední překlad -- k tomu se správce daně uchyluje jen výjimečně (např. u důležitých rozsáhlých smluv apod.).
      Související předpisy:

§ 8 odst. 13 zákona o účetnictví

• 26. 8. 2012 10:06

1234a (neregistrovaný)

stačí kouknout do daňového řádu

§ 76 /2 Písemnosti vyhotovené v jiném než českém jazyce musí být předloženy v originálním znění, a současně v překladu do jazyka českého, pokud správce daně neprohlásí, že takový překlad nevyžaduje nebo že požaduje úředně ověřený překlad; takové prohlášení může správce daně učinit na své úřední desce i pro neurčitý počet písemností v budoucnu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).