Dobrý den,
přehledy podat musí, pojistné funguje "dvoukolejně", vyměřovací základ ze zaměstnání nelze zaměňovat za vyměřovací základ z titulu OSVČ. Jako OSVČ vedlejší nebude (resp. nemusí být) účastna důchodového pojištění, pokud její příjmy - výdaje nepřekročí rozhodný limit, kterým je rozdíl mezi příjmy a výdaji 59 376 Kč za celý rok (tento limit pro rok 2011). Pokud samostatná výdělečná činnost trvala pouze 2 měsíce, tak se limit krátí dle počtu měsíců SVČ.
Pro účast na ZP žádný limit pro OSVČ vedlejší neexistuje, z částky (Příjmy-Výdaje)/2, tj. z vyměřovacího základu OSVČ, doplatí zdravotní pojištění.
O dvouletém osvobození od daní mi také není nic známo :)
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
26. 1. 2012 21:28
Dobrý den, moje švagrová byla celý rok 2011 na rodičovské dovolené, v říjnu si zřídila živnost a v listopadu ji pozastavila. Během těch necelých dvou měsíců si vydělala 32.000,- Kč, za což musí podat přiznání jako OSVČ - vedlejší, protože částka přesáhla 15.000,- Kč. Chci se ale zeptat, jestli je nutné podávat i přehledy na SSZ a zdravotní pojišťovnu, když je vlastně na rodičovské dovolené a zdravotní a sociální za ni platí zaměstnavatel. Živnost si zřizovala minulý rok a bylo jí řečeno, že jako nový podnikatel je na dva roky osvobozena od daní, což jsem ale nikde nenašla a nezdá se mi to. Děkuji moc za odpověď.