Re: auto protiúčtem
Ano - musíte.
Na staré auto vystavíte fakturu (na prodej), určitě jste dostal zálohovou fakturu na první zvýšenou splátku leasingu a tu jste uhradil jakoby starým autem. Uděláte zápočet těchto dvou.
Mimochodem - auto na leasing nezařezujete do majetku, není Vaším majetkem, ale majetkem leas. společnosti. Do nákladů jdou poměrné částky nájemného.
Nemá to spíš na úvěr?
Je to dost podstatný rozdíl.
Špatně jsem se vyjádřil ohledně toho obchodního majetku, vím že je nové auto majetkem leasingové společnosti, jen jej budu používat pro podnikání.
Používám výdajový paušál a tak přemýšlím, zda-li dát příjem za staré auto do daňových příjmů. Nevedu účetnictví, ale daňovou evidenci.
Nevedete ani DE - uplatňujete výdaje paušálem.
Tady je trošku problém - pokud uplatňujete výdaje paušálem - nemáte obchodní majetek.
Vždy jste uplatňoval výdaje paušálem?
Obecně - prodej by měl být zahrnut v příjmech lle §7. Lze auto před prodejem převést z "obchodního majetku" do osobního užívání a prodat pod §10 zák. o dani z příjmu - tady z toho prodeje neodvedete SP a ZP.
Ale možná moc přemýšlím, a nepůjde až o takovou vysokou částku, která by Vám nějak výrazně zahýbala s ročními příjmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 9. 2012 14:12
Vedu daňovou evidenci. Koupil jsem na leasing nový automobil, který jsem zařadil do obchodního majetku. Starý automobil, který jsem měl též v obchodním majetku (již odepsaný) jsem dal protiúčtem. Musím nějak účetně zohledit "prodej" starého auta? Děkuji za radu.