Hlavní navigace

Předčasný důchod a ELDP

• (neregistrovaný)

14. 9. 2012 10:17

Nastoupila jsem v říjnu 2011 do firmy,dělám mzdy. V dubnu jsem vystavila zaměstnankyni ELDP normálně za celý rok 2011 a až ted jsem našla vzadu v její složce kopii evidenčáku za 1-8/2011. Že prý žádala o předčasný důchod v září 2011, ale nenechá si ho vyplácet. Nemám kopii rozhodnutí, nevím, od kdy je tedy předčasný důchodce. Ptám se:
    1) jak opravit ELDP za rok 2011?
    2) bude ten správný nový od 9/2012? A s kodem 1D+ ?
    Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 9. 2012 22:02

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: Předčasný důchod a ELDP
      To, že je předčasný důchodce, se na ELDP nijak neprojeví. Nebude tam mít 1D+, protože to D znamená, že pracuje po nároku na řádný starobní důchod. Vystavíte opravný ELDP, to znamená typ 51 ze dne (tady bude datum vyhotovení Vámi původně vystaveného ELDP za celý rok 2011), kód 1++, průběh bude 1.9.-31.12., dny, případné VD a vym.základ za 9-12.
      Pohlídejte si ten předčasný důchod - dokud je bez výplaty, je to v pohodě, ale pokud požádá o vyplácení důchodu, nemůže současně pracovat. Nelze mít současně mzdu a pobírat předčasný důchod. Zaměstnávání poživatele (čili toho, kdo pobírá) předčasného důchodu musíte nahlásit na OSSZ a důchod mu bude po dobu trvání prac.poměru zastaven.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).