Re: Prodej vozu a DPH
Jistě.
Jedná se mi o prodej vozu,který jsme jako PO nakoupili z německa. V r. 2010, tj. po 01/04/2009. DPH nebylo na faktuře vyčísleno, tudíž DPH nula, tímpádem jsme si žádné DPH z koupě vozu nenárokovali. Ted chceme vůz prodávat (ještě nevíme, ale zřejmě nějakému autobazaru) a mě zajímá zda na faktuře budu uvádět DPH. Každý mi totiž říká něco jiného a já si z toho nějak neumím vybrat. Poprosím popřípadě i paragraf, dle kterého se to řídí. Moc, moc děkuji.
Myslim si, ze musite prodej zdanit jako kazde jine tuzemske dodani (asi ho prodavate v tuzemsku, neuvadite to tady). Podminky, kdy je prodej osvobozen podle § 62 odst. 2 zakona o DPH nesplnite - rika se tu, ze jste neměl narok na odpocet z titulu § 75 odst. 2 (drivejsiho zneni zakona o DPH pred 1.4.2009,tj. porizeni osobniho automobilu). Takze bych zdanila.
Jeste k tomu porizeni auta. Pokud jste automobil kupovali jako PO, predpokladam, ze jste predlozili sve ceske DIC nemeckemu prodejci (predpokladam, ze byl platce nemecke DPH), uskutecnili jste porizeni zbozi z jineho clenskeho statu a meli jste DPH samovymerit. To, ze nebylo DPH na fakture, to je spravne, nemelo tam byt. Ale myslim si, ze jste ho meli samovymerit a narokovat dle vaseho naroku na odpocet (asi plny narok na odpocet). Pokud jste tak neudelali , dle meho nazoru to stejne neznamena, ze jste nemeli narok na odpocet podle § 75 odst. 2, vy jste narok neuplatnili, protoze jste napr z nevedomosti nesamovymerili DPH, dle meho jina situace.
Souhlasím s DPHckem, měli jste vypočítat a uvést v daňovém přiznání DPH na vstupu i na výstupu v měsíci, kdy jste auto koupili. Promlčeno ještě není, udělala bych dodatečné přiznání.
Prodej tohoto auta budete jako plátci DPH zdaňovat na výstupu 20% DPH a je jedno, komu ho budete prodávat..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 9. 2012 16:09
Dobrý den,poradí mi tu prosím někdo s prodejem vozu a dph.Potřebuji rychle a urgentně poradit. Moc děkuji.DN