Re: Zabezpečení pokladny + dokladů
Já bych požádala ředitele o nějakou uza mykatelnou skříňku a trezor, nebo bych mu dala podepsat, že v případě krádeže, škody, zneužití dokladů atp. nebudu zodpovědná za vzniklou situaci. Z vlastní zkušenosti vím, že si to ředitel kolikrát vůbec neuvědomí, že by mohlo něco nastat. Já bych se snažila nějak ochránit pro případ, že by se něco stalo.
Děkuji. Mám v plánu sepsat odstoupení od hmotné odpovědnosti+něco v tom smyslu, že nemohu nést zodpovědnost za zneužití dokladů. Chtěla jsem se poradit, zda je to možné, abych nevypadala jako mimoň, až s tím přijdu.
Trvala bych na dostatečném množství uzamykatelných skříněk, tak aby nebylo možnost se dostat do papírů, příp. do pokladny. Jinak pozbývá dohoda o hmotné odpovědnosti smysl. V opačném případě,
pokud zaměstnavatel nebude chtít podmínky zabezpečit, upozorněte
ho na to, že nemůžete nést odpovědnost za hotové peníze a za to,
že se někdo nedostane k osobním údajům.
Dobrý den,
předpokládám, že peníze máte v uzamykatelné schránce - minimálně příruční trezorek a ten umístěn v uzamykatelné skříni, či trezoru. Jistě se lze i s majitelem domluvit, jak toto uskutečnit. Vy máte z podepsané hmotné zodpovědnosti odpovědnost jen na chybějící peníze, ne na to, že vám někdo vypáčí uzamčenou zásuvku, či skříň. Případně si toto sepište a nechte podepsat jednatelem- majitelem a poplňte tak vnitřní předpis fimy o uložení hotovosti. Data, která musíte chránit dle zákona o ochraně osobnosti, lze jistě také uzamknout do skříně - případně způsob ochrany definovat ve vnitřím předpise firmy.
To byste musela mít vše v zamčených skříních. V době uzávěrky, kdy máte rozpracované mzdy a na stole papíry, není možné, abyste každý den vše uzamykala do skříní. Vždyť pak nedáte uzávěrku dohromady až budete hledat každý papír. Záleží, pro kolik lidí děláte mzdy. Pokud pro pár, tak to snad jde, ale pokud zpracováváte stovky mezd, potom určitě nezpracujete všechno během dne, abyste mohla vše založit a uklidit do skříní. To trvá pár dnů, kdy máte kupičky a ty pak roztřídíte do šanonů a uklidíte. Nezbyde Vám než si sednout s nadřízeným (který tuto šílenost vymyslel) a argumentovat, že si zahrává s ohněm. Příp. dojít až k řediteli. Možná to pomůže, hlavně, abyste kvůli tomu, že chcete mít vše v pořádku, nepřišla o místo....
h"skříňkách, do kterých není problémem se dostat, doklady
>okopírovat či zneužít. Mám možnost se nějak bránit? Vždyť
>pokud mi zde někdo odpoledne, kdy sem bude mít přístup
>kdokoli, kdo vejde do firmy, něco ukradne, či si
>okopíruje údaje o mzdách a pak je zveřejní, tak ponesu já
>zodpovědnost.
>Za každou radu moc děkuji, protože jsem z nastalé
>situace opravdu zoufalá
písemně upozorněte zaměstnavatele na povinnost zabezpečení osobních údajů zaměstnanců dle zák.č. 101/2000 Sb. v platném znění - § 13, dále stejným způsobem na závady v pracovních podmínkách, které brání řádnému hospodaření se svěřenými hodnotami dle § 253 ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 9. 2012 6:39
Poradí mio někdo?
Mám takový zapeklitý problém. Jsem mzdová účetní a zároveň pokladní. Kancelář mám umístěnou tak, že se přes ni jde do kanceláře ředitele, dále pak do zasedačky. Nyní ředitel naplánoval, že za tou naší kanceláři bude kancelář konstrukce a konstruktéři (+ všichni, kdo za nimi půjdou) budou chodit přes mzdovou účtárnu.A to samozřejmě i po pracovní době, kdy budou konstruktéři pracovat do večera , a my s kolegyní už ve své kanceláři nebudeme. Já zde mám jak pokladnu-hmotná zodpovědnost, tak veškeré doklady,které obsahují osobní údaje o zaměstnancích, veškeré doklady a podklady ohledně mezd a exekucí zaměstnanců. Všechny tyto doklady i pokladna jsou umístěné v snadno přístupných "jarmarečních"skříňkách, do kterých není problémem se dostat, doklady okopírovat či zneužít. Mám možnost se nějak bránit? Vždyť pokud mi zde někdo odpoledne, kdy sem bude mít přístup kdokoli, kdo vejde do firmy, něco ukradne, či si okopíruje údaje o mzdách a pak je zveřejní, tak ponesu já zodpovědnost.
Za každou radu moc děkuji, protože jsem z nastalé situace opravdu zoufalá.