Hlavní navigace

Rozvod manželů - daňové zvýhodnění

  • (neregistrovaný)

    20. 9. 2012 13:49

    Dobrý den, zaměstnanec uplaťňuje na základě podepsaného prohlášení a potvrzení zaměstnavatele manželky a školy jednoho z dětí, potvrzení na jedno zletilé a jedno nezletilé dítě. Dnes došla do firmy žádost soudu o sdělení výdělku zaměstnance, na základě které jsem se dozvěděla, že se rozvádí. Po rozvodu budou zcela určitě děti svěřeny do péče manželky zaměstnance. Dokdy můžu zaměstnanci uplatňovat daňové zvýhodnění? Dokud mi nepřinese rozhodnutí soudu o svěření dětí do péče manželky? Prohlášení a potvrzení jsou stále platná a podle toho jak se to jeví, nehodlá už nyní na manželku převést možnost uplatnit si daňové zvýhodnění.
    Děkuji
    J.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2012 14:11

      RenataH (neregistrovaný)

      Re: rozvod manželů - daňové zvýhodnění
      Nárok na daňové zvýhodnění na děti ztrácí v momentě, kdy s nimi přestane vést společnou domácnost. To byste mu měla sdělit. Takže pokud v rozsudku od soudu bude, že od ledna 2012 nemají společnou domácnost, nemá ani on od ledna 2012 nárok na daňové zvýhodnění.
      On by měl ve svém prohlášení udělat opravu a poznamenat zde, od kdy toto nesplňuje, tedy od kdy nemá nárok.

    • 20. 9. 2012 14:12

      jo (neregistrovaný)

      Re: rozvod manželů - daňové zvýhodnění
      Vy zvýhodnění sama zrušit nemůžete, musíte vyčkat až on zruší. Pokud máte pochybnosti, sjednejte si s ním schůzku a vysvětlete mu, že by také mohlo v jeho případě dojít k přeplatku na dani, pokud by děti byly v péči býv. manželky a on uplatňoval zvýhodnění, příp. by mohlo také vzniknout penále z odvodu nižší daně než příslušela a to penále mu srazíte ... Mám z-ce, který na to hřešil, rozvod nenahlásil, svěření do péče manželky také ne a dozvěděla jsem se to, až když jeho bývalá manželka chtěla uplatnit zvýhodnění na děti. Pak měl nahnáno, když jsem mu tohle všechno řekla, navíc byste pak měla problémy s opravou zálohy na daň, pokud by manželka uplatnila např. zpětně a prokázalo by se, že on neměl nárok, stejně by to zůstalo na vás ..., tak i z důvodu ochrany doporučuji mu to vysvětlit, aby požádal sám o zastavení slevy, nehledě na to, že se ani nemusí čekat na rozhodnutí soudu, pokud prokazatelně má děti v péči manželka (a má z čeho uplatnit), může převést již nyní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).