Dobrý den,
ano, je to nesmysl, neplátce nesmí na doklad uvést DPH, jelikož žádnou na výstupu neodvádí. I kdyby ji tam uvedl, odběratel nemá nárok na odpočet, protože dle § 72 odst. 6 zákona o DPH lze nárokovat jen takovou daň, "která má být uplatněna podle tohoto zákona". Rovněž tak viz § 72 odst. 2, kde je daň na vstupu definovaná jako "daň uplatněná podle tohoto zákona".
Chybně uplatněnou daň, a platí to např. i pro situace, kdy namísto osvobození je uplatněna daň, či namísto snížené sazby je uplatněna sazba základní, NELZE NÁROKOVAT. Odběratel tedy nemůže spoléhat na údaje uvedené dodavatelem, ale sám se musí si musí ověřit, kdo mu doklad vystavil (plátce/neplátce), zda uvedl správnou sazbu atd.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
Levné nákupy z Číny končí. Od července platí nové clo na všechny malé zásilky
Žena okamžitě přišla o dávky kvůli cizí chybě v platbě výživného
Tisíce seniorů to netuší. Letos jim propadne řidičák
Vibe coding: Proč vám tahle dovednost zachrání místo u stolu nebo vás posadí do čela
29. 1. 2012 18:22
přijde mi to sice jako totální hloupost ale zeptám se - když mám fakturu od neplátce tak si přece žádné dph z toho uplatnit nemůžu když tam žádné není uvedené a i na faktuře je uvedeno že je to neplátce dph, ten dodavatel mi tvrdí že dodává pro větší firmy a že si to dph tam můžu sama rozpočítat že se ptali na FÚ že to jde? to je nějaká hloupost ne? přece si nemůžu vypočítat sama z dph u faktury ve které není a nebylo odvedeno FÚ nebo je možnost jak si od neplátce uplatnit dph? mi to přijde postavené na hlavu ..... díky za případné odpovědi