Hlavní navigace

Učni a DPP

  • (neregistrovaný)

    11. 10. 2012 9:22

    Máme učně na praxi a sepsanou smlouvu s učilištěm. Vyplacíme jim odměnu za produkt.činnost na základě této smlouvy. Co s hodinami co mají navíc? (myslím tím, že obvykle pracují min. 8 hod., ale dle rozvrhu praxe mohou jen 7 hod.). Můžu jim rozdíl doplatit v DPP a tím pádem jí s nimi sepsat?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2012 9:41

      D.T. (neregistrovaný)

      Re: učni a DPP
      To nekompilikuju já, ale šéf. Naši zaměstnanci mají 8 hod.prac.dobu a pracují mimo sídlo firmy (jsme stavební firma), tudíž nechtějí nechat učně sedět a čekat třeba i 3 hod. pokud náhodou pracují přesčas a student nemá možnost se sám dopravit domů. Můžu tedy použít tu DPP?

    • 11. 10. 2012 9:48

      jasná (neregistrovaný)

      Re: učni a DPP
      Ano, můžete sepsat DPP, ale pozor na věk. Pokud se jedná o mladistvé, věk do 18 let, pak musíte dodržet § 79a ZP
      § 79a
      U zaměstnance mladšího než 18 let nesmí délka směny v jednotlivých dnech překročit 8 hodin a ve více základních pracovněprávních vztazích podle § 3 věty druhé nesmí délka týdenní pracovní doby ve svém souhrnu překročit 40 hodin týdně.

    • 11. 10. 2012 10:00

      D.T. (neregistrovaný)

      Re: učni a DPP
      Mají nad 18 let, ale díky za upozornění. DPP společně s tím,co máme vyplácet dle smlouvy bude daněno určitě dohromady,že? Jeden z učňů už u nás dělal o prázdninách na DPP,musí se podepsat do Prohlášení poplatníka znovu a musí něco dopsat do změn v oddíle II. na str.2?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).