Mateřská a živnost jako vedlejší příjem

• (neregistrovaný)

30. 1. 2012 19:37

Dobrý den, v roce 2011 jsem byla na mateřské (a budu až do 5.1.2013), avšak v březnu roku 2011 jsem si zřídila živnostenské oprávnění na volnou živnost, vše je nyní pro mne jako přivýdělek k mateřské (dle zákona neplatím soc. a zdrav., které mi platí zaměstnavatel, u kterého jsem pracovala do doby nástupu na mateřskou a po skončení mateřské se vracímn zpět ke stávajícímu zaměstnavateli. Můj výdělek za loňský rok nepřesáhl 70tisíc Korun. Chtěla bych využít paušálního odpočtu. Daňové přiznání však podepisuji letos i u svého zaměstnavatele, uplatňuji zde slevu na starší dítě, ale tato sleva mi není měsíčně vyplacena, jelikož jsem na mateřské, mám tedy na starší dítě uplatnit slevu v daň. přiznání pro živnostníky? Na mladší dceru uplatňuje slevu manžel u svého zaměstnavatele (starší dcera je jeho nevlastní, tudíž na ni slevu uplatňovat nemůže).
    Moc bych Vás chtěla poprosit, co vše musím doložit, vypsat, jaké jsou mé povinnosti. Toto dělám letos poprvé. Během týdne se jdu poradit také ještě ke známé účetní, ale budu ráda i za Vaše informace.
    Mockrát děkuji
    Koždoňová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2012 7:34

autorka

Dobrý den,

doporučuji Vám konzultaci u daňového či účetního poradce. U zaměstnavatele podepsat žádost o roční zúčtování nesmíte, máte jiné příjmy z podnikání. Daňové přiznání jste povinna podat sama, včetně případných příjmů ze zaměstnání (např. čerpaná dovolená bezprostředně po ukončení mateřské). Obdobně jsou mylné Vaše informace o neplacení zdravotního pojištění. Doplatek pojistného Vás nemine ani jako OSVČ vedlejší.

Dagmar Kučerová  ;)   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).