Dotaz - úroky z hypotéky

• (neregistrovaný)

31. 1. 2012 1:23

Dobrý den pane Molíne,

mám u banky smlouvu o hypotečním úvěru. Úvěr jsem si bral na pořízení bytu A a tímto jsem také ručil. Byt jsem ale po cca roce prodal z důvodu stěhování a nutnosti "očistit" byt od zástavních práv pro kupujícího bytu. Z prodejní ceny bytu A jsem následně financoval nákup družstevního bytu (B). Jako změna zástavy posloužila úplně jiná nemovitost, tudíž v hypoteční smlouvě nový byt B nijak nefiguruje. Finanční úřad nyní odmítá uznat možnost odpočtu úroků z hypotéky, jelikož ta byla vzata na byt A, jehož už nejsem vlastníkem, nicméně úvěr stále platím a z prodeje bytu A jsem financoval moji novou bytovou potřebu (byt B). FÚ se odvolává na nutnost spojitosti mezi nemovitostí figurující na hypoteční smlouvě (byt A) a jejím vlastnictvím z mé strany. Tuto podmínku jsem ovšem v zákoně č. 586/1992 Sb. § 15 ani v pokyn č. D - 300 k tomuto zákonu nenašel. Chci se Vás tedy zeptat, jaký je správný výklad, resp. mám nárok na odpočet úroků ze základu daně z příjmů či nikoli.

Předem Vám děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem.

David Konupčík 

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2012 11:20

bez přezdívky

Dobrý den pane Konupčíku,

odpočet úroku z hypotéky od základu daně je podmíněn tím, že úvěr použijete na uspokojení své "bytové potřeby".
      Jak říká zákon o daních z příjmů (§ 15):

"Bytovými potřebami pro účely tohoto zákona se rozumí

a) výstavba bytového domu 58), rodinného domu 59), bytu podle zvláštního právního předpisu 60) nebo změna 32) stavby,
      b) koupě pozemku za předpokladu, že na pozemku bude zahájena výstavba bytové potřeby dle písmene a) do 4 let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy nebo koupě pozemku v souvislosti s pořízením bytové potřeby uvedené v písmenu c),
      c) koupě bytového domu, rodinného domu včetně rozestavěné stavby těchto domů nebo bytu, nebo bytu podle zvláštního právního předpisu,
      d) splacení členského vkladu nebo vkladu právnické osobě jejím členem nebo společníkem za účelem získání práva nájmu nebo jiného užívání bytu nebo rodinného domu,
      e) údržba 61) a změna 32) stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu a bytů v nájmu nebo v užívání,
      f) vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců v případě, že předmětem vypořádání je úhrada podílu spojeného se získáním bytu, rodinného domu nebo bytového domu,
      g) úhrada za převod členských práv a povinností družstva nebo podílu na obchodní společnosti uskutečněná v souvislosti s převodem práva nájmu nebo jiného užívání bytu,
      h) splacení úvěru nebo půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb uvedených v písmenech a) až g)."

V tomto okamžiku je zřejmé, že svou "bytovou potřebu" uspokojujete užíváním bytu B, který jste zaplatil, a nemáte v souvislosti s ním žádný úvěr. Zároveň je skutečností, že abyste ho zaplatit mohl, musel jste prodat byt A, a abyste mohl získat byt A, potřeboval jste úvěr, který stále není splacen.

Bohužel, ani jedna z variant "bytové potřeby" uvedených v § 15 odst. 3 ZDPř nodpovídá Vaší situaci. Úroky nelze zohlednit ani na základě § 15 odst. 3 písm. h) ZDPř - tedy že splácíte úvěr (půjčku) použitý ne přímo na koupi bytu B, ale na splácení úvěru na pořízení bytu B - protože na byt B žádný úvěr nemáte. Stávající, Vámi dosud nesplacený, úvěr je teď zřejmě smluvně upraven tak, že je na úplně jinou nemovitost (tu, která figuruje jako zástava?, nebo stále na byt A?), takže nelze doložit spojitost mezi úvěrem a bytem B.

Kdybyste například uzavřel půjčku na koupi bytu B, a v úvěrové smlouvě by bylo (třeba dodatkem) uvedeno, že úvěr je na financování této půjčky (přičemž zástavou by byla nadále nemovitost C), mohly by být úroky zohledněny na základě § 15 odst. 3 písm. h) ZDPř. Rovněž tak by mohly být zohledněny v případě, že by k úvěrové smlouvě existoval dodatek, že namísto financování bytu A, je účelem úvěru financovat byt B.

S přátelským pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).