Osvobození od daně z přijmu fyzických osob z prodeje domu

• (neregistrovaný)

31. 1. 2012 11:29

Dobrý den,

mám jeden urgentní komplikovanější dotaz ohledně daně z příjmu fyzických osob.
    Po dobu tří let můj druh vlastnil nemovitost s pozemkem (vzal si na danou koupi hypotéku), kterou prodal (2/3 jsou na mě a 1/3 na jinou osobu), ale část pozemku si nechal a neprodával s úmyslem stavět nový dům. V dané nemovitosti jsem měla a mám trvalé bydliště (i s naším synem), ale druh má trvalé bydliště jinde. Nemovitost jsme tak rok před prodejem obývali společně (od narození našeho syna) i s dalšími členy mé rodiny (sourozenci a babičkou), ale na mého druha zde není psáno nic jiného kromě nemovitosti.
    Nabyté prostředky šly na úhradu hypotéky a následně si druh vzal novou hypotéku pro účely stavby našeho domu sloužící pro uspokojení našich bytových potřeb na již zmíněném pozemku, kde i v nové hypoteční smlouvě je jeko účel stavba domu a stavba ještě stále probíhá, na kterou je stavební povolení.
    Jedná se mi tedy o to, jak prokázat, že jsme zde společně žili, postačí čestné prohlášení druha a členů rodiny?
    Jelikož se stavba nachází na vedlejší parcele, tak původní prodaný dům jsme obývali i po prodeji (hlavně z důvodu blízkosti druha do práce a započatí stavby, kterou si druh staví sám, takže nemá faktury za zedníky apod.).
    V zákoně jsem si našla, že máme nárok na osvobození daně z přijmu fyzických osob (§ 4 odst. 1a - osvobozen je příjem z prodeje rodinného domu pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby) a že pro osvobození příjmů plynoucích manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů, ale my manželé nejsme, ale žijeme společně více než 5 let a máme společně již dvě děti.

Můžete mi tedy, prosím, poradit, jak danou situaci řešit, abychom nemuseli platit daň?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2012 9:31

bez přezdívky

Dobrý den,

přiznám se, že mi není zcela zřejmé, na co všechno se ptáte  :)

Pokud jde o dům, ve kterém měl Váš druh bydliště (nemusí jít o místo trvalého pobytu zapsané v občanském průkazu), po 2 letech je příjem z prodeje osvobozen (včetně prodeje souvisejícího pozemku). Tento osvobozený příjem se neuvádí do daňového přiznání. Nijak tedy ani neprokazujete, že nemovitost byla jako "bydliště" užívána.
      Toto osvobození vyplývá z § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů.

V případě, že dvouletá lhůta nebude dodržena, mohou být prostředky získané prodejem domu (a souvisejícího pozemku) osvobozeny dle § 4 odst. 1 písm. u), byly-li peníze použity "na uspokojení vlastní bytové potřeby nejpozději do jednoho roku následujícího po roce", v němž byly přijaty. V tomto ustanovení je rovněž uvedeno, že přijetí příjmu poplatník oznámi finančnímu úřadu do konce roku, ve kterém částku za prodej nemovitosti obdržel.

Úroky z hypotéky může uplatňovat (odečítat od zákadu daně) dlužník i spoludlužník, a to pokud je hypotéka použita na jednu z variant "uspokojení bytové potřeby" dle § 15 odst. 3 písm. a) až h) zákona o daních z příjmů.

Upřesníte-li dotaz, upřesním svou odpověď  ;)

S přátelským pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).