Hlavní navigace

Ukončení 4leté RD - co dál, prosím ?

  • (neregistrovaný)

    26. 10. 2012 11:14

    Paní, Vietnamka s trvalým pobytem v ČR, končí v únoru 2013 4letá rodičovská dovolená. Její manžel OSVČ má firmu (obchod s potravinami). Prosím Vás o radu, co musí ona po skončení 4leté RD vše udělat ? Doposud mu v obchodě vypomáhala, to chce i nadále, živnost.list ona nemá. Do jiné práce jít nechce, stěží stíhají svůj obchod. Musí si platit minimální ZP, případně jak s ÚP (tam ale ona nechce, protože by musela chodit po firmách a na schůzky ÚP). Není nějaký zákon, že při péči o dítě do 7 let si nemusí hradit ZP - je pojištěncem státu ? Může v obchodě dále vypomáhat jakožto rodinný příslušník bez nějakého pracovněpráv. vztahu ? Moc všem děkuji za odpovědi.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 10. 2012 11:31

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Ukončení 4leté RD - co dál, prosím ?
      Zřejmě jí nekončí rodičovská dovolená, což je název volna u zaměstnavatele a je jen do 3 let dítěte, ale rodičovský příspěvek. Jako poživatel RP je nyní zdravotně pojištěná státem. Bude dítě dávat do školky? Pokud ne, pak ať se jde v únoru na svoji ZP zaregistrovat jako osoba pečující celodenně o dítě do 7 let a na základě toho nebude muset hradit ZP.
      Svému manželovi podle mě může v obchodě pomáhat bez pracovní smlouvy nebo dohody, protože je jeho manželkou. Při kontrole musí prokázat totožnost - viz zákon o zaměstnanosti:
      § 132
      (1) Zaměstnanci orgánů kontroly jsou oprávněni při kontrolní činnosti vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci, osvědčení totožnosti, a nejde-li o manžela nebo dítě kontrolované fyzické osoby, i prokázání, že tuto práci vykonávají na základě pracovněprávního vztahu nebo na základě jiné smlouvy. U cizinců jsou dále oprávněni vyžadovat předložení povolení k zaměstnání, pokud zákon jeho vydání vyžaduje, a povolení k pobytu, nebo zelenou kartu, pokud ji zákon vyžaduje

    • 26. 10. 2012 11:50

      Gabča (neregistrovaný)

      Re: Ukončení 4leté RD - co dál, prosím ?
      ===
      Paní Karo, děkuji Vám. Samozřejmě, že jí končí rodičovský příspěvek, ne dovolená. Dítě do školky dávat nebude, doposud to řešila tak, že když byla v obchodě, dítě hlídali rodiče. Nebude v tomto nějaký problém na ZP ? Děkuji Vám za pomoc.

    • 26. 10. 2012 12:20

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Ukončení 4leté RD - co dál, prosím ?
      Celodenní osobní a řádná péče je splněna, i když dítě hlídá jiná dospělá osoba nebo i když je dítě ve školce jen 4 h denně (myslím, že toto stále platí). Takže pokud budou dítě hlídat prarodiče, není problém. ZP po ní bude chtít nějaký doklad (zřejmě čestné prohlášení), že dítě nedává na celý den do školky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).